Нещасний випадок: 5 найвідоміших трагедій Львова

Іноді від одного гвинтика системі літака залежать життя десятків людей. Іноді одна іскра вщент знищує заможне місто. Іноді земля йде з-під ніг. Сьогодні ми розповімо вам про 5 найвідоміших нещасних випадків, які стались у Львові. Пам’ятаємо, любимо, сумуємо…

Велика пожежа Львова 1527 року

3 червня 1527 року у Львові загорілась пивоварня, з якої вогонь швидко перекинувся на все місто та передмістя. Крім вогню містянам загрожувала і інша небезпека – вибухали підпалені військові снаряди, що зберігались у міських вежах. От що писав про цю пожежу невідомий автор XVI століття:

«Ось так усе це місто, як передвіщалося, за винятком одного дому покійного Івана Бороди, критого черепицею і через те названого вежею, дощенту з усіма своїми будовами, повністю було зруйноване».

Кількість жертв пожежі нам не відома. Однак, точно відомо, що більша частина жителів врятувалась – браму, яку закривали для захисту від нападів, вчасно відчинили та дали людям втекти з охопленого полум’ям міста.

До речі, саме відтоді у Львові почали будувати з каменю, а в архітектурі міста почалась доба ренесансу.


А от на ілюстрації зображена інша велика пожежа у Львові, яка сталась 2 листопада 1848 року, під час «весни народів». Але вона, як відомо, була наслідком участі міста у воєнних діях.

Катастрофа Ан-10 у Львові (1960)

26 лютого 1960 року на околиці Львова сталась авіакатастрофа, яка забрала життя 32-х людей (25-ти пасажирів та 7-ми членів екіпажу).

Майже новий літак АН-10, який мав лише 109 годин експлуатації, при заході на посадку при абсолютно нормальному попередньому польоті врізався в землю під кутом 25° та промчався по землі 150 метрів. Вижив лише один пасажир.

Пізніше стало відомо, що нещасний випадок стався через конструкторську помилку та фатальний збіг обставин (надмірно швидким виходом закрилків в умовах обледеніння стабілізатора).

Літак двічі опускав ніс під час заходу на посадку, переходивши в небезпечне пікірування. Перший раз на висоті 100 метрів, команда змогла взяти ситуацію у свої руки та вирівняти літак. Однак, коли відбулось повторне пікірування АН-10 (на висоті 60 метрів), 4 досвідчених пілоти не змогли нічого вдіяти.


Фото з Вікіпедії, вільної енциклопедії.

Трамвайна аварія 1972 року

Наймасштабніша трамвайна аварія у історії Львова сталась 10 січня 1972 року. Водій трамвая заснув за кермом, внаслідок чого той зійшов з рейок і протаранив натовп людей, які чекали транспорт на зупинці. Загинуло 28 осіб. Радянська влада, наскільки відомо, замовчала про трагедію і перші згадки про неї у прес з’явились лише через 25 років.

Раніше зупинки трамваїв, чиї рейки було прокладено центром вулиці, знаходились на «острівцях безпеки» просто посеред проїжджої частини. Після цієї події змінили спосіб проектування львівських трамвайних зупинок.


Фото з відкритих джерел.

Скнилівська трагедія

27 липня 2002 року на Скнилівському аеродромі проводилось святкування 60-ї річниці 14 авіаційного корпусу ВПС України. На свято завітали сотні гостей.

На авіаційному шоу двоє досвідчених пілотів першого класу групи «Українські Соколи» виконували фігури вищого пілотажу. Однак, пілотами було допущено ряд помилок, одна із яких завершилась трагедією.

Під час виконання фігури «напівплетіння» пілоти не набрали достатньої висоти, зачепили дерево, бетонну стіну і, врешті, не змогли втримати літак – той впав просто у натовп глядачів. 78 осіб загинуло (28 з них – діти). Ще десятки людей лишились інвалідами.

Трагедія у Грибовичах

Остання велика трагедія у Львівській області сталась 28 травня 2016 року. В той день на Грибовицьке сміттєзвалище прибула група рятувальників для ліквідації пожежі. Через неправильне поводження із ТПВ на звалищі стався обвал сміття з 90-метрової висоти Троє людей опинились під завалами. Після багатогодинної рятувальної операції було знайдено тіла вже загиблих рятувальників.

Через ці події та повторну пожежу, що зайнялась на звалищі 8 червня того ж року, полігон ТПВ було закрито, а місто більш ніж на рік застрягло у сміттєвій кризі.


Фото: Державна служба з надзвичайних ситуацій

Джерело: lvivski.in.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини