Рідкісні ретрофото будівництва пам’ятника Іванові Франкові у Львові

11 жовтня, у головному корпусі Львівського національного університеті імені Івана Франка відкрили фотовиставку до дня університету «Там, де зійшлись перехресні стежки». Зокрема, були показані раритетні фотографії будівництва пам’ятника Іванові Франку, що навпроти головного корпусу університету.

Про це повідомляє кореспондент ІА ZIK.

З 2 жовтня по 15 жовтня у Львівському національному університеті імені Івана Франка – Дні університету. Програма заходів містить багато цікавих подій. Так, сьогодні громадськості була представлена фотовиставка «Там, де зійшлись перехресні стежки», яка своєю символічною назвою перегукується із повістю Івана Франка «Перехресні Стежки». На цій фотовиставці представлено 50 різних за хронологією фотографій, які показують життя площі перед головним корпусом університету.


Фото: Юра Мартинович/ZIK

Представник відділу інформаційного забезпечення університету Івана Франка Мирослава Осередчук, яка є також куратором проекту, пояснила про символіку цієї виставки.

«Всі ці фотографії, які представлені тут, ми вибрали із архіву та музею університету, із Центру міської історії. Також є кілька фотографій з приватних колекцій. Зокрема, унікальними є фото, де показують будівництво пам’ятника Івану Франку. Ідея виставки така, з одного боку – у нас стоїть пам’ятник Франкові, а з іншого – сам університет; ці два монументи вже роками поглядають на численних перехожих, які щодня проходять повз них. Ми хотіли показати, як цей громадський простір поєднує людські долі, перехрещує їх, змінюється», – розповіла куратор виставки Мирослава Осередчук.

Фотовиставка триватиме до 30 жовтня. Цікавою є традиція, яку вже не один рік практикують в університеті – вдягати в академічну мантію монумент Іванові Франкові, що навпроти головного корпусу. Цей рік теж не виняток. Уже кілька днів Іван Франко у професорському вбранні поглядає з висоти на перехожих. До слова, пам’ятник видатному українцеві, який навчався в цьому університеті і на честь якого є названий цей вищий навчальний заклад, був збудований ще на початку 60-тих років минулого століття.


Фото: Юра Мартинович/ZIK

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини