«Rzeczpospolita»: Польські фірми борються за українців

Здобути українських кандидатів на роботу стає дедалі важче. Частина українців вже розраховує на ліпше оплачувану роботу на Заході

Підприємці наввипередки рекрутують працівників зі Сходу і з пересторогою ставляться до скасування Євросоюзом безвізового режиму для українців.

До 773 тис. збільшилась кількість заяв на працевлаштування робітників зі Сходу протягом перших п’яти місяців поточного року, – пише «Rzeczpospolita».

Це майже на 50% більше, ніж протягом аналогічного періоду 2016 року, та практично стільки ж, скільки за весь 2015 рік.

Ці дані Міністерства у справах сім’ї, праці і соціальної політики підтверджують у агентствах працевлаштування, де щодня спостерігають попит на робочу силу з-за кордону, особливо під час сезонних робіт. І попит цей невпинно зростає.

– Роботодавці у сільському господарстві і харчовій промисловості у відчаї, оскільки в цьому сезоні вони не можуть знайти польських працівників.

“Українці – єдиний порятунок”, – стверджує Кшиштоф Інглот з групи Work Service, яка станом на кінець травня оформила у 2 рази більше українських працівників, ніж попереднього року.

Як додає Томаш Дудек, операційний директор бюро працевлаштування Otto Work Force, попит на працю українців настільки великий, що фірми зменшують вимоги до кандидатів.

Особливо добре це видно у Нижній Сілезії, Великопольщі та в околицях Варшави, де кадровий дефіцит є найбільшим:

– Там я щораз частіше чую від працедавців, що ситуація є настільки драматичною, що вони готові приймати кожного, хто хоче працювати, навіть якщо він не має досвіду і не знає ані слова польською, – говорить Дудек.

Проте здобути працівників з України стає дедалі важче.

Частина українців вже розраховує на краще оплачувану роботу на Заході.

З 11 червня вони можуть без візи в’їжджати на 90 днів до будь-якої з країн ЄС.

Офіційно вони не мають права на працю, але мало хто вірить в ефективність такої заборони.

За словами Кшиштофа Інглота, це лише перший тест після привідчинення дверей для трудових мігрантів з України.

Одразу за цим відкриватимуться ринки праці ЄС для українців.

Представники агентств із працевлаштування і працедавці щораз частіше говорять про необхідність довготермінової міграційної політики у Польщі, аби затримати тут працівників зі Сходу.

Натомість наразі у відповідних управліннях продовжено час реєстрації заяв на працевлаштування працівників з-поза східного кордону.

– Ми б хотіли надавати дозволи на працевлаштування протягом одного дня, але наразі не можемо, оскільки залишаємось статистами. На даний час залишилось 12 етапів погодження дозволу з 28, – аргументує Лех Антковяк, заступник директора бюро праці столичного міста Варшава, який реєструє більш ніж 5 тис. дозволів щомісяця.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини