Топ-10 пам’ятників, які неодмінно потрібно побачити у Львові

Маєте заповітну мрію? – Приїжджайте до Львова! Деякі із безлічі львівських пам’ятників і скульптур є чарівними, бо здійснюють мрії. Тож, аби сповнити бажання, необхідно знати, як, в кого і де його замовити.

Мініатюрні батяри на вулицях

Батярська культура, популярна у Львові за давніх часів, мала великий вплив на місто. Саме батяри засвідчили приналежність львівської громади до класичних зразків західноєвропейського суспільства. У 2012 році у Львові з’явилося п’ять маленьких скульптур міським розбишакам, створених скульптором Володимиром Цісариком. Кожен із них заввишки всього півметра, розмістилися батяри поблизу львівських кнайп, адже ці хлопаки дуже любили галасливі бенкети і великі гучні компанії.

Фігурки потрібно торкнутися і загадати бажання. Кожен з цих героїв обдаровує людей певним таланом. Батяр у кнайпі, що у Вірменському дворику, має повний гаманець заокеанської валюти. Він сприяє фінансовому благополуччю тих, хто доторкнеться до його мішечка з грішми. Батяр-акордеоніст, який розважає гостей при вході до одного з ресторанів на площі Катедральній, ділиться з творчими людьми натхненням і успіхом у мистецтві. Батяр-трудовий мігрант допомагає заробітчанам. Він сидить на валізі на літній терасі ресторану, що на площі Ринок, 34. Розбишака біля «Дзиґи» вислухає бажання, пов’язані з дружбою. Батяр-Купідон поблизу «Віденської кав’ярні», за легендою, так закохався, що аж стоптав черевики. Мрії щодо найпрекраснішого почуття виконує саме цей хвалькуватий ловелас.

Посмішка допомагає досягти мети

Пам’ятник Посмішці у вигляді усміхненої риби, що біля «Дзиґи» на вулиці Вірменській, з’явився у 2000 році (скульптор Олег Дергачов). Щоб загадати бажання, варто торкнутися плавників-рук риби. Бажане обов’язково здійсниться, але за умови, що ви добра людина з хорошими намірами.

Захмелілий чеський батяр

Батяр родом із Праги виконує бажання, стоячи біля однойменного ресторану на вулиці Гнатюка. Він з’явився у Львові 2005 року завдяки скульптору Олегові Давиденку. За задумом автора, це – звичайний празький п’яничка, який вийшов з чеського пивного бару. Батяр вже випив не менше шести літрів пива, що для чеха є нормою.

Загадувати бажання потрібно, тримаючись за вказівний палець п’янички, піднятий вверх. Окрім того, люди часто потирають чеському батярові ще й капелюха, про що свідчить блиск останнього. Пам’ятник виконує тільки нематеріальні бажання. Вони обов’язково здійсняться, якщо ви прийшли з добрими намірами.

Перебірливий художник

Пам’ятник українському художникові-примітивісту ХХ ст. Никифору Дровняку можна знайти на площі біля Домініканського собору. Виконали його скульптор Сергій Олешко та архітектор Михайло Ягольник в 2005 році, відкрили ж тільки 2006 року.

Це місце є чи не найпопулярнішим серед львів’ян і туристів для загадування бажань. Щоби «замовити» щось Никифорові, необхідно потерти його великий палець чи вхопити за носа. Але подейкують, що художник перебірливий у своїх смаках і за день виконує лиш одне бажання.

Винахідники-чарівники

Ян Зег та Ігнасій Лукасевич – винахідники гасової лампи – також готові виконати будь-яке ваше бажання. Їхні скульптури можна знайти біля однойменної кнайпи на вулиці Вірменській. Щоправда, за бажання доведеться заплатити. Щоб ваші мрії збулися, сядьте з винахідником за «стіл переговорів» і, якщо дійдете згоди, покладіть монетку в невеличку шухлядку. І чекайте здійснення мрії!

Сплячі леви

Безперечно, леви є візитівкою нашого міста. За твердженням істориків, у Львові їх понад чотири тисячі, проте виконують бажання не всі. Допоможуть отримати бажане леви, що сплять біля входу до Порохової вежі. Для цього потрібно стати між ними і уявити свою мрію.

Лавочка закоханих левів

Царі звірів, що на площі Ринок, допоможуть знайти взаємне кохання та охоронятимуть існуюче. Левів і ланцюг, які підтримують лавочку, викували львівські майстри під час Фестивалю ковалів у 2008 році та подарували місту. Разом із лавочкою народилася і легенда – якщо закохана пара візьметься за руки і одночасно сядуть на лавку, то їхнє кохання буде щасливим і довгим.

Мрія за монету

Забажати чогось можна й у сажотрусів. Чистильники димарів – давня і шанована професія в нашому місті. За традицією кожен порядний сажотрус повинен мати капелюха. Той, що сидить на комині на даху «Дому Легенд», капелюха на голову не надягає, бо його торкнулася криза, і він залишився без роботи. Тож він сидить з простягнутою рукою, а біля нього – капелюх, у який він збирає гроші, щоб сплатити за комунальні послуги. Якщо залізти на димар і влучити монеткою у капелюх цього бронзового чоловічка, можна загадати бажання, яке сажотрус на знак вдячності неодмінно виконає.

Мазох-бажання

Загадати бажання можна й біля пам’ятника письменнику Леопольду фон Захер-Мазоху, що на вулиці Сербській біля одноіменного ресторану. Аби чогось забажати, потрібно підійти до цього пана якнайближче і покласти свою руку в кишеню його штанів.

Всевидяче око

На розі вулиць Краківської та Шевської на стіні є Всевидяче око. Якщо стати до нього спиною, зігнутися і спробувати побачити його між своїх ніг, то бажання обов’язково здійсниться. Хоча, не кожному це вдається!

Але будьте обережні зі своїми бажаннями, бо вони мають здатність здійснюватися!

Наталія Бойченко
Джерело: Фотографії старого Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини