Галицька кухня

© lviv.travel

Шукаючи відповіді на те, якою є галицька ментальність, неможливо оминути таку визначальну сферу життя, як кухня, гастрономія, а також звичаї, пов’язані з трапезою.

© ukrtravellab.com.ua

Те, що ми найчастіше називаємо галицькою кухнею, є явищем відносно недавнім. Як певна цілість, вона складалася в часи Австро-Угорщини й остаточно сформувалася у двадцятих-тридцятих роках минулого століття. Ця кухня є фантасмагоричним поєднанням страв і традицій кількох народів і кільканадцяти суспільних прошарків, які жили на Галичині. Вимушене співжиття і подібні базові умови існування, зумовлені особливостями Галичини, сприяли настільки інтенсивному обміну продуктами і знаннями, що врешті усі вміли зробити все, і могли це з’їсти, не відчуваючи ніякого відторгнення чи екзотичності. Досконалим виявом такого міксу, за твердженням письменника і дослідника галицької кухні Тараса Прохаська, стала специфічна галицька гастрономічна мова, лексикон імен продуктів, страв, маніпуляцій, інструментів, повадок, універсальний для всіх мов, присутніх у Галичині.

%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d0%b9%d0%bc%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b00041

Задокументованих свідчень про харчування галицької більшості – українського негірського селянства – бракує, але випадково були знайдені спогади священика-емігранта.

Отож. Галицькі селяни на початку двадцятого століття харчувалися досить добре. Вони сіяли пшеницю, жито, ячмінь, овес, просо і гречку; садили картоплю, цибулю, часник, брукву і ріпу. Голоду майже не знали, хіба що град вибивав збіжжя, або збіжжя і трави зігнивали через тривалі дощі.

© lviv.travel

Які ж особливості галицької кухні? По-перше, це максимальне використання круп. Пшенична, ячмінна, з часів середньовіччя – гречана, ще пізніше – кукурудзяна каші були основою харчування галичанина, незалежно від того, чи жив він у лемківському чи бойківському селі, а чи у Львові, Тернополі або Кракові. Каші – як у Львові, так і в Галичині поза його межами – готували як на солоно (без нічого, зі шкварками, грибами, солониною), так і на солодко (з медом, з молоком, з фруктами). Таких рецептів – десятки у кулінарних книгах, незалежно від того, чи вони називаються «Кухня галицька», чи «Кухня народна», чи «Кухня лемківська», чи «Кухня львівська».

men1

Друга особливість галицької кухні, яка ріднить її з кухнею всієї Центрально-східної Європи – використання свинячого жиру, до якого вже в новітні часи додалися ріпакова та соняшникова олії. І тут – якщо брати кухню щоденну – Львів не вирізнявся серед галицьких сіл і містечок, з яких, власне, й отримував масово сало, смалець, пізніше олію. А принагідно – і свиняче м’ясо та вироби з нього і його субпродуктів у великих кількостях – ковбаси (ними славилося практично будь-яке галицьке містечко, не лише Куликів, Дрогобич і Рогатин, як зараз), кишки-кров’янки, кишки-кашанки, кишки-бульбянки, а також зайці і сальцесони.

mg_18141

Ще одним засадничим продуктом для галицької, а в її межах – і львівської кухні, свого часу був пастернак. Також використовували й інші овочі – особливо капусту – але саме пастернак був вітамінним багатством для галицької господині. На жаль, після появи картоплі культура споживання цього продукту у наших околицях зникла. Збереглася вона лише у вихідців зі Львова, які мешкають на заході Польщі. І досі у Дольно-Шльонському воєводстві Польщі можна знайти рецепти «Пастернакової зупи по-галіцийску» чи «Палюшок з пастернака по-львовску».

%d0%b3%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d0%b9%d0%bc%d0%b8%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b000521

Четверта засада галицької кухні – більш культурологічна, ніж продуктова: це поєднання кулінарних традицій різних народів. Щось схоже можна спостерігати хіба що в кухні Закарпаття, адже в інших регіонах українці, поляки, євреї, вірмени, угорці та представники інших націй жили дуже сепаровано, і страви національних кухонь, як і інші елементи побутової культури, практично не змішувалися. Лише у наших околицях упродовж однієї вечері в одній сім’ї могли бути подані польський бігос, українські вареники, єврейський форшмак і на десерт – якісь угорські чи австрійські солодощі чи навіть татарські нугати.

men%2021

Аналізуючи все це, історики роблять висновки про практично всі сфери життя галичан. Адже так чи інакше, все оберталося заради того, щоби насититися і мати силу працювати заради наступної їжі. Простота селянської їжі пов’язана передовсім не із убогістю, а з прагматичною метою споживання їжі – мати силу.

Пили переважно квасне молоко і узвар з сушениць. Іноді зимою робили чай з липового цвіту, кмину, рожі. З усієї алкогольної культури поширеним було тільки пиття горілки. Щоправда, заправленої медом, часником, кмином.

mg_18021

Модерні часи – починаючи від 20-х років – характеризувалися не тільки все більшим проникненням містечкової кухні у життя селян, але й зворотнім процесом. Загальна галицька кухня перестала соромитися багатьох простацьких страв, а деякі з них навіть стали культовими.

Джерело: Lviv.Travel

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини