Повнолітнім українцям буде виділено по 908 грн на книжки, сертифікати будуть у «Дія»

Президент Володимир Зеленський підписав закон про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження, який передбачає сертифікати для українців на придбання книжок і субсидії для книгарень на оренду приміщень.

Про це свідчить інформація в картці законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Згідно із карткою законопроєкту, документ було направлено на підпис Зеленському ще 28 травня, а 17 червня він повернувся до Верховної Ради із його підписом.

Закон передбачає надання книгарням державних субсидій, що компенсуватимуть орендну плату за приміщення, пише «Читомо». Окрім того, завдяки закону отримати книжкові сертифікати на суму 908 грн зможуть:

  • громадяни України, які досягли 18-річного віку;
  • з припинення воєнного стану – один із батьків при народженні дитини.

Отримати такий сертифікат можна буде через «Дію» і скористатися протягом одного року.

«Фінансова допомога на придбання книжок для 18-річних буде. Президент підписав закон. Залишилися формальності: постанова КМУ, яка визначає порядок надання допомоги і внесення змін до порядку використання коштів УІК», – заявила директорка Українського інституту книги Юлія Козловець.

Козловець повідомила, що на цю програму в бюджеті виділили 370 млн грн. За ці кошти українські видавці видадуть додатково 1,5–2 млн примірників.

Війна зробила українську книгу значно популярнішою та суттєво збільшила попит на літературу загалом, свідчить дослідження мережі книжкових магазинів «Книгарня «Є». Зокрема, минулого року найбільшим попитом користувалися книги Сергія Жадана, Макса Кідрука та Ілларіона Павлюка.

22 травня Верховна Рада ухвалила закон №11251 про стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження, який передбачає субсидії книгарням і державну допомогу на придбання книжок українцям.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини