З 2023 року жінок, які не стали на військовий облік, штрафуватимуть, як і чоловіків

З 2023 року в Україні будуть штрафувати працюючих українок та підприємства, на яких вони працюють, якщо ті не стали на військовий облік.

Про це розповів військовий комісар Київського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки Валерій Куценко в коментарі УП.

“Усі штрафи в питанні постановки на облік військовозобов’язаних жінок, бо по чоловіках це вже працює, ми перевіряємо підприємства, – у 2022 році діяти не будуть.

У 2022 року ми будемо їх тільки приймати на військовий облік. Надавати допомогу керівникам підприємств і організацій ми будемо тільки з 2023 року. З 2023 року підприємства не мають права брати необлікованих жінок на роботу.

Підприємства і так ведуть цей облік для чоловіків, тепер будуть і для жінок. Ми будемо все роз’яснювати. У самій системі постановки на облік нічого не змінилось”.

Розмір штрафу для українок складатиме від 850 гривень, для підприємств – від 5500.

Нагадаємо, 11 жовтня Міноборони видало наказ №313, який перелічує трохи більше 100 професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, і зобов’язує жінок цих професій стати на облік військовозобов’язаних.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний каже, що цей наказ виник, щоб порахувати жінок, яких можливо використовувати під час захисту держави.

З переліком жіночих професій, які підлягають обов’язковому військовому обліку, можна за посиланням.

Військовий обов’язок стосується жінок віком від 18 до 60 років. Зараз на обліку вже є більше 10 тисяч жінок.

Брати на облік будуть не всіх. Адже, крім професії, існують ще вікові обмеження та обмеження за станом здоров’я.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини