“Завтра буде краще”: Львів 90-х років на фото Тадеуша Рольке

Тоді на замовлення німецького журналу “GEO” польський фотограф Тадеуш Рольке вирушив документувати події, що відбувалися у той час у Львові.

Через невідомі обставини редакція так і не опублікувала цих матеріалів. Однак 26 років опісля у форматі виставки їх покажуть для відтворення часу, про який хотів розповісти автор фотографій.

З більш ніж 100 фотографій було відібрано 50 знімків, які показують різні історії міста і різні історії в місті у рік розпаду СРСР: від мітингів та демонстрацій до змін у публічному просторі та щоденному житті містян.

Виставка в костелі Марії Сніжної

Це фотодокументація кризи, відчуття непевності, але одночасно – рішучості та передчуття змін.

Біляшы. Звична картинка з вуличної торгівлі радянських міст

Ця оповідь фотохудожника цікавіша за підручники історії. Тадеуш Рольке лишив нам, глядачам, можливість розгадувати значення ракурсів та контрастів, пригадувати чи вгадувати історичні події”, – розповідає історик Сергій Єкельчик.

Черга за продуктами за кілька годин до завезення товару

“Головне у цій вправі з відчитування образів міста та його мешканців – не піддатися спокусі пошуку ілюстрацій до вже знайомих оповідей. Події з підручника історії, звісно, присутні у авторському візуальному ряді, але вони становлять єдине ціле із замальовками щоденного життя“, – говорить історик.

Порожній радянський гастроном. Салат з капусти – єдиний товар на вітрині

Цей погляд на Львів доповнений текстами істориків, які є дослідниками та свідками тих подій. Вони зіставляють різні бачення і перспективи того, чим був 1990-й рік у Львові.

Cимволи радянськості – артефакти колекціонерів
Львівський Будинок моделей
Костел Ельжбєти, сьогодні греко-католицька церква Ольги і Єлисавети
«Ми не раби. Волю народу!» Велелюдний мітинг під жовто-синіми прапорами
Іноземних фотографів захоплює продаж нерозфасованого м’яса в СРСР

Виставка “Завтра буде краще” відкриється у вівторок, 23 серпня, у виставковому просторі Центру міської історії у Львові о 18:00.

Фото з відкритих джерел

Джерело: Українська правда

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини