Як Ян Зег зробив Галичину нафтовою “столицею” Європи у 1853 році: історія знаменитого аптекаря

Другого грудня відзначається 168-та річниця з того моменту, як аптекар Ян Зег запатентував процес очищення нафти та розщеплення її на фракції і тим самим започаткував процес нафтопереробки. Для України ця дата є особливою, оскільки знаменна для всього світу подія сталася у Львові.

Історія говорить про те, що найбільший аптекар Львова Петро Миколяш придбав дві бочки нафти ще 1852 року і доручив своєму лаборанту Яну Зегу очистити її. Видання “Газета” пише, що через довгі місяці праць Зегу все ж таки вдалося видобути з нафти гас і зробити таким чином значний внесок у світову історію, – пише Оbozrevatel

Для очищення нафти Зег застосував концентрат сірчаної кислоти та содовий розчин. У своїх спогадах винахідник писав, що через запаморочення від випарів часто непритомнів, але в результаті отримав порівняно чистий продукт практично без запаху. 1853 року першою гасовою лампою починають освітлювати вітрину аптеки Петра Миколяша. До того ж, винахід Яна Зега стрімко завоював широке застосування, львів’яни одразу зацікавилися винаходом, адже світло від такої лампи було порівняно зі світлом від 10-15 свічок.

Завдяки винаходу Ян Зег залишив роботу в аптеці та відкрив свій магазин із гасом. Йому вдалося організувати невелику фабрику з виробництва гасу. Вже 1854 року його робітники переробляли 600 центнерів нафти. Незабаром гас із фабрики Яна Зега почали постачати до столиці Австрії Відня, а також до Пруссії.

Проте за іронією долі саме гас став причиною трагічних подій у житті Яна Зега. Одного разу до його магазину привезли пошкоджену діжку гасу, рідина витекла і раптом спалахнула. Внаслідок пожежі загинула дружина винахідника та її сестра. Убитий горем Зег продав патент на винахід гасу, переїхав до Борислава і відкрив аптеку. Він продовжував займатися своєю улюбленою справою все життя. Помер Ян Зег у 1897 році у віці 79 років.

Варто зазначити, що на початку 2021 року в Бориславі відкрили аптеку-музей, присвячену Яну Зегу. У приміщенні відтворили умови, в яких працював винахідник, а також максимально зібрали факти про життя та роботу Яна Зега.

Також у Львові в будинку по вулиці Вірменська, 20 знаходиться ресторан-музей “Гасова лампа” з власною колекцією гасових ламп, біля якої стоїть пам’ятник Яну Зегу.

Експонати в аптеці-музеї у Бориславі

Ян Зег добував гас шляхом дистиляції

Портрети Яна Зега в аптеці-музеї у Бориславі

Апарат для перегонки нафти в гас

В аптеці-музеї представлено безліч гасових ламп

Пам'ятник Яну Зегу у Львові

Аптека у Львові, де працював Ян Зег

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини