Аптека-музей «Під Чорним орлом»

Аптека-музей «Під Чорним орлом»
Аптека-музей «Під Чорним орлом»

Найдавніша львівська аптека, а тепер аптека-музей, «Під Чорним орлом» була заснована у 70-х роках XVIII століття військовим фармацевтом Наторпом. В аптеці для потреб клієнтів готували еліксири, настої, мазі, лікувальні вина, косметичні засоби.


На початку XIX століття аптека «Під Чорним орлом» стала називатися «циркулярною». Така назва присвоювалася тим аптекам, власник яких призначався колегією аптекарів. Як правило, це були найкращі фармацевтичні заклади, які забезпечували ліками не тільки мешканців Львова, але й військових гарнізону. Власником аптеки в цей час був магістр А. Саломон. Пізніше – Кароль Склепінський, а згодом – його син Антоній. У 1923-1939 роках власником аптеки «Під Чорним орлом» був М. Терлецький.

У 1966 році у цьому старовинному приміщенні був створений музей фармації. Після проведених реставраційно-ремонтних робіт було відкрито 16 експозиційних залів загальною площею 700 м2.

У діючій аптеці демонструється більше 3 тисяч унікальних експонатів, зібраних фармацевтами, науковцями й колекціонерами. Експозиція розпочинається з Торгового залу, стеля якого розписана на початку XIX століття віденським художником Штаалем. В овальних медальонах зображені чотири праелементи всесвіту: «Вода», «Вогонь», «Земля», «Повітря». Великий інтерес представляють виставлені у залі фармацевтичні ваги.

Другий зал – це так звана матеріальна кімната. Тут демонструється посуд, аптечне обладнання різних епох, старі ліки тощо. Інтер’єр третього залу має вигляд старовинної лабораторії, у якій рослинна сировина перероблялася на ліки. Тут знаходився кокторій – аптечна кухня.

У кімнаті історії фармації на стендах викладені у популярній формі етапи її розвитку у Стародавньому Єгипті, Греції та Римі, на Близькому Сході та у державах Західної Європи.

У чотириповерховому флігелі, збудованому на межі XV-XVI століть розмістилась алхімічна лабораторія і бібліотека. Експонуються також аптечні підвали початку XVIII століття і внутрішній дворик, де відтворено вигляд будинку львів’янина XVI-XVII століть.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини