Підгорецький замок на фото 1915-1916 років

Сьогодні хочемо познайомити читачів Фотографій Старого Львова із світлинами Підгорецького замку 1915-1916 р. Фото вдалося відшукати в угорському архіві «Фортепан».

На сторінці архіву можна знайти оцифровані знімки з особистих архівів угорців. В архіва немає ні фізичної адреси, ні навіть банківського рахунку – він використовує ліцензію Creative Commons і дає можливість будь-якому користуватися матеріалами з умовою вказівки джерела.

Нагадаємо, що Підгорецький замок є однією з перлин, так званої «Золотої підкови Львівщини» можна по праву вважати Підгорецький замок. Ця унікальна пам’ятка архітектури пізнього ренесансу є одним із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.

Замок було збудовано протягом 1635–1640 років під керівництвом архітектора Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. В час Першої світової війни замок двічі пограбувала російська армія, добряче понищивши внутрішнє оздоблення.

Та як би не було пограбовано Підгорецький замок під час війни, того що в ньому залишилось вистачило щоб в міжвоєнний час (до 1939 р.) тут діяв приватний музей князів Сангушків, до речі, один з найбільших закладів такого типу в Європі, а також перший у Східній Європі доступний для широкого загалу. Тут концентрується значна мистецька збірка творів малярства, колекція зброї, військової атрибуції і клейнодів, цінна бібліотека. Діяла театральна група з численними акторами та музикантами, фізико-хімічний музей та алхімічна лабораторія, друкарня.

Джерело: Фотографії старого Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини