126 років львівському трамваю відзначатимуть онлайн

Електричному трамваю у Львові, який запустили 1894 року, передував кінний та паровий.

31 травня у Львові відзначають 126 років, як на міські вулиці виїхав перший електричний трамвай. Через карантин всі святкові заходи проведуть онлайн у ефірі Tvoemisto.tv.

13:00 – онлайн-розповідь про історичні вагони

14:30 – екскурсія трамвайним депо

Електричному трамваю у Львові, який запустили 1894 року, передував кінний та паровий. Однак саме тоді у Львові почали прокладати трамвайні колії під електротрамвай від головного вокзалу через нинішні вул. Тобілевича, Бандери, Коперника, Словацького, Дорошенка, Беринди, Руська (через пл. Ринок), Підвальна та по всій вул. Личаківській до кладовища.

Перші 16 вагонів, які привезли з Відня, випробували 12 травня 1894 року, а регулярний рух електротранспорту стартував 31 травня і курсував від головного вокзалу до Стрийського парку. До слова, Львів став четвертим містом із трамвайним транспортом у Австро-Угорщині і першим на теренах колишнього СНД.

Появу електричного трамвая у місті прийняли неоднозначно. Візники, які керували кінним транспортом втратили роботу, а їх дружини пікетували новий транспорт. А 1907 року у Міністерстві залізничного транспорту Австрійської імперії взагалі наказали переобладнати лінії кінного трамваю під електричний.

Після цього відкрили нові маршрути: від проспекту Свободи до Підзамча по вул. Богдана Хмельницького; по вул. Зеленій до Личаківського цвинтаря; по вул. Шевченка до станції Клепарів; по Городоцькій на залізничний вокзал і лінія на Замарстинів.

Остаточно коней, як трамвайний транспорт перестали використовувати у 1908 році. Вагони пристосували до електричного транспорту.

Під час війни 1918 року значна частина електромережі зазнала пошкоджень, внаслідок чого трамвай не курсував майже рік. У 20-х роках ХХ століття на перехресті вулиць Вітовського-Сахарова облаштували вагоноремонтні майстерні, перелаштували поворотні стрілки на правосторонній рух.

У 80-х роках ХХ століття закрили трамвайне кільце на пл. Соборній – князя Романа, натомість збудували невелику ділянку, яка вела до вул. Мечникова.

Восени 2016 року запустили трамвай на Сихів, який отримав маршрут №8. Трамвай сполучає пл. Соборну і вул. Вернадського та курсує вулицями Івана Франка, Стуса, Червоної Калини.

У планах міста добудувати частину колії на вулиці Коперника та продовжити трамвай на вулиці Замарстинівській до вулиці Мазепи.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини