19 їстівних рослин, які взагалі без проблем можна виростити вдома

Те, що ви живете в місті, не означає, що у вас не може бути свого маленького городчика. Виділіть місце у квартирі, де зможете вирощувати власну зелень, яка набагато корисніша, ніж купівельна.

Для того, щоб стати городівником-любителем, вам знадобиться добре освітлене місце, трохи терпіння і ще дещо.

Не викидайте у смітник залишки зелені, використовувати їх повторно. Ось яку зелень ви можете виростити на своєму підвіконні:

1. Базилік

Його виростити легше всього. Живці базиліка помістіть в місткість з водою, коли вони пустять коріння, пересадіть їх у горщик.

2. Цибуля

Найзручніший спосіб її вирощування – в пластиковій пляшці. Вона дозволяє розмістити пошарово землю з цибулею і на невеликій ділянці вирощувати відразу досить велику кількість цибулин.

3. Імбир

Його можна виростити в горщику на підвіконні. Висаджувати корінь потрібно або ранньою весною, або взимку. Землю для посадки використовуйте будь-яку, але вона повинна бути пухкою, щоб паросткам було зручніше пробиватися і розвиватися. Кореню імбиру потрібен хороший дренаж – імбир не переносить перезволоження.

4. Ананас

Якщо проявите трохи терпіння і певну частку турботи, можливо, у вас вийде виростити ананас в домашніх умовах на підвіконні. Звичайно повнорозмірної рослини ви не отримаєте, але цей плід безсумнівно стане вашою улюбленою домашньою рослиною.

5. Розмарин

Розмарин любить світло і тепло, переносить заморозки дуже погано. Його краще садити пізніше, коли вже не буде загрози заморозків. Розмарин любить вапняні, легкі  та пухкі ґрунти. Вирощуйте розмарин з насіння, розсаду пересадіть в ґрунт, краще це робити в лютому-березні.

6. Картопля

Молоду картоплю ви можете виростити навіть у квітковому горщику. На один середній горщик вам знадобиться 1-2 картоплини. Висаджуйте тільки пророщену картоплю. Земля повинна бути пухкою і м’якою. Поставте горщик в добре освітлюване місце, не забувайте поливати картоплю – вона дуже вимоглива до вологи.

7. Помідори

Якщо Ви хочете виростити помідори на підвіконні, вибирайте низькорослі сорти. Стаканчики, куди будете розміщувати насіння помідорів, беріть пластикові прозорі, щоб можна було контролювати полив.

Помідори дуже вимогливі до освітлення. Висаджуйте насіння в кінці березня – початку квітня, а рослини розміщуйте на вікнах, що виходять на південь або південний схід

8. Ріпа

В домашніх умовах ріпу вирощують головним чином заради зелені. Використовуйте для цього верхівки рослини. Помістіть їх у воду на 4 дні, залиште в темному місці. Зачекайте, поки підросте листя і виставите ріпу на відкрите повітря.

9. Часник

Дайте вашому часнику прорости в невеликій місткості з водою, використовуйте відростки для приготування різних страв.

10. Капуста

Помістіть капустяний качан в контейнер з невеликою кількістю води і поставте в добре освітлене місце. Нове листя ви можете зібрати вже через кілька днів. Коли вона пустить коріння, можете пересадити її в ґрунт.

11. Зелена цибуля

Така цибуля проросте навіть у невеликій кількості води, її паростки можна буде зрізати вже через тиждень.

12. Латук

Латук, як і зелена цибуля, зовсім невибаглива. Йому потрібно трохи світла і невелика кількість води. Латук – найкращий варіант зелені для вирощування в домашніх умовах, нове листя проростають дуже швидко.

13. Морква

Помістіть верхівки моркви в тарілку з невеликою кількістю води і залиште на добре освітленому місці. Зовсім скоро вони пустять пагони, які можна використовувати в салатах та інших стравах. Коли ці верхівки пустять коріння, їх можна буде пересадити в ґрунт.

14. Селера

Ще один овоч, який не вимагає особливого догляду та уваги. Просто помістіть залишки селери в невелику кількість води і спостерігайте, як вона проростає. Зовсім скоро ви отримаєте абсолютно нову рослину, вирощену на підвіконні.

15. Авокадо

В цьому випадку вам знадобиться невелика ділянка землі, де ви зможете викопати досить глибоку яму і помістити туди кісточку від авокадо. Перший урожай очікуйте не менш, ніж через п’ять років.

16. М’ята

Живці м’яти прекрасно проростають у воді. Пересаджувати їх у ґрунт можна вже через кілька днів.

17. Лимон

Виростити з насіння власне лимонне дерево легко, але переконайтеся, що ви використовуєте органічні лимони, інакше насіння може не прорости. Лимонне дерево потребує сонячного світла і тепла, але результат того вартий.

18. Гриби

Для розведення можна використовувати і куповані гриби, головне щоб вони були органічними. Грибам потрібне тепло, волога та спеціальний догляд. Будьте готові до того, що ваша перша спроба отримати врожай грибів може бути невдалою.

19. Перець

Болгарський і гострий перець чудово відчуватимуть себе на вашому підвіконні. Головне – надайте їм якомога більше сонячного світла.

Яку зелень або овочі ви вирощуєте на своєму підвіконні?

За матеріалами Тутка

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини