“Сьогодні мені вперше стало соромно за те, що я розмовляю російською мовою…” – українка

Українка Галина Гуцол на своїй сторінці у Facebook розповіла про випадок, який трапився з нею 3 роки тому, і після якого вона пообіцяла викорінити із себе російську мову:

“Сьогодні Facebook нагадав мені що я написала рівно 3 роки тому. Я вирішила знову поширити цю публікацію, бо нині це дуже актуально. Ми знову чуємо розмови про захист російської мови, квоти на російськомовні ефіри на радіо і телебаченні, ДНРовці і ЛНРовці вже не терористи, а повстанці… Впевнена, що скоро знову почуємо про статус російської як другої національної, як тільки новий президент офіційно представить свою «нову» ригівську команду. То ж я знову підтримую ту позицію, яку озвучила 3 роки тому!

“Сьогодні мені вперше стало соромно за те, що я розмовляю російською мовою. На заправці підійшла до каси, там стояли двоє у камуфляжі – чоловік років 50-ти і зовсім молодий хлопець. Операторка заправки готувала їм хот-доги і винувато оглядалася зі словами: “Зараз-зараз, ще хвилиночку”, бо їх чекала машина, вони поспішали. Чи то додому “звідти”, чи то “туди”. У них були приємні обличчя, підтягнута статура, чистий, охайний військовий одяг і дуже тверезі очі. І тут я, за звичкою, російською мовою сказала: “8-я колонка. До полного включите, пожалуйста!” … Вони різко обернулися у мій бік і подивилися так, наче я у них вистрілила. Не пам’ятаю, щоб я коли-небуть почувалася так ніяково. І тут до мене дійшло – кожне наше слово, сказане мовою ворога, – це постріл їм у спину! У спину тих, хто стоїть, захищаючи наше спокійне життя, нашу можливість ось так спокійно заправити свою машину, з’їсти хот-дог і випити каву на будь-якій заправці, а потім так само спокійно доїхати додому. Я зрозуміла, що розмовляючи російською, ми зраджуємо їх!
Я клянусь, що віднині буду викорінювати з себе російську мову, хоч виросла в російськомовній родині і досі у сім’ї розмовляємо російською! Я клянусь, що буду розмовляти українською скрізь, де тільки можливо! Друзі, прошу вас зробити так само! Бо ми українці! Ми освічена нація і маємо знати багато мов, однак у своїй країні розмовляти рідною, солов’їною мовою! Прошу вашої підтримки і репосту!

Сьогодні Facebook нагадав мені що я написала рівно 3 роки тому. Я вирішила знову поширити цю публікацію, бо нині це…

Gepostet von Галина Гуцол am Montag, 22. April 2019

Алла Гунченко для Україна Неймовірна

Редакція може не поділяти думку авторів. Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини