30 січня народився геній дитячої літератури Всеволод Нестайко

Народився Всеволод Нестайко 30 січня 1930 року у Бердичеві. Про те, що малий буде писати натякала сама доля…

Акушер, старий єврей, прийнявши пологи, сказав породіллі (матері малюка Нестайка): «У вас, здається, з’явився майбутній письменник!».

Результат пошуку зображень за запитом "всеволод нестайко"

Річ у тім, що жінка так захопилася творчістю Ремарка, перебуваючи в пологовому, що закрити книгу її змусили тільки власні пологи.

Батько Всеволода був колишнім «січовим стрільцем», коли хлопцю виповнилося 3 роки – про це дізналися в НКВС.

Голову родини репресували. Ця трагедія надзвичайно вплинула на сім’ю. А ще – Голодомор, який тоді ширився українськими землями.

Мати, у пошуках кращої долі, вирішила відвезти Всеволода із сестрою до Києва. Вона знайшла роботу в одній зі шкіл міста. У тій самій школі родина і ночувала, власного житла у Нестайків не було.

Наперекір обставинам, Всеволод закінчив навчання зі срібною медаллю. Після школи вступив до Київського університету ім. Шевченка.

Ще студентом Нестайко починає працювати коректором в дитячому журналі “Барвінок”. Там і сам друкується.

Після закінчення навчання в університеті, працює в журналі “Дніпро”, видавництві “Молодь”. Потім стає завідувачем видавництва дитячої літератури “Веселка”. А в 1956-му побачила світ його перша книжка “Шурка і Шурко”.

Про свою пристрасть писати для дітей і про дітей Всеволод Нестайко казав так:
«Коли я став по-справжньому дорослим, мені страшенно захотілося повернутись назад у дитинство — догратися, досміятися, добешкетувати… Вихід був один — стати дитячим письменником. Так я й зробив. І, пам’ятаючи своє невеселе дитинство, я намагався писати якомога веселіше».

У інтерв’ю Всеволод Нестайко неодноразово згадував, що уява та казкові сюжети допомагали йому зберігати оптимізм у “темні” часи.

Нестайко пішов із життя 5 років тому,16 серпня 2014. Йому було 84 роки…

Пов’язане зображення

За матеріалами: Oleg Vyshniakov / Олег Вишняков

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини