П’ятеро дівчаток та один хлопчик: що значить бути мамою шістьох дітей

Одного разу натрапила на сторінку однієї жінки з Червонограду. На головній світлині – вона, чоловік і шестеро їхніх діток.

Мене вразило, наскільки світлою та життєрадісною є ця родина: усміхнені, безжурні, вбрані в українське національне вбрання – так і хочеться милуватися. У сучасних реаліях щаслива багатодітна родина – це справжнє диво. Саме тому мені захотілося поспілкуватися з мамою дітей та дізнатися більше про цю сім’ю. Як їм живеться? З якими проблеми доводиться зіштовхуватися? Наскільки складно в наш час виховати таку кількість дітей? Чи здатна жінка викроїти час для себе? Ольга розповіла про їхні сімейні будні та дала відповіді на всі ці питання.

Жінка зізналася, що основа їхнього сімейного щастя – це гармонійні стосунки між усіма членами родини. “Щоб бути успішною мамою, треба правильно обрати тата”, – напівжартома каже Ольга. Утім, додає, що вони з чоловіком ще на початку стосунків визначили, що в майбутньому матимуть багато дітей. “Важливо, щоб і тато хотів дітей, а не тільки мама”, – наголошує Ольга.

Її чоловіка звати Володимир, він шахтар, дівчатка – Естер, Любов, Маргарита – ходять до школи, Соломія та Руслана – до дитячого садочку, а син Єлисей – вдома з мамою.

“Наші дівчата творчі, люблять співати, малювати та розповідати вірші, легко їх вчать. Бачу, що в них це добре виходить. Точні науки їм даються важче. Якщо бачу хист до музики, то це розвиваємо, співаємо, дівчата ходять у музичну школу”, – розповідає Ольга.

Жінка наголосила, що немає ніяких особливих секретів ведення домашнього господарства, є тільки спільна праця та взаємопідтримка: “У мене батьків немає, тому допомагати нема кому. Ми з чоловіком повністю поділяємо на двох побутові питання. Я за грудне вигодовування, тому часто з малюком, чоловік же може й посуд помити, й уроки з дітьми повчити, та й старші діти вже багато чого вміють. Чоловік, дітки і я – ми всі допомагаємо собі”.

Ольга розповідає, що харчуються так само, як і кожна українська родина. Щоправда, готувати доводиться в значно більших кількостях: “Наприклад, одні готують борщ на 2-3 літри, а ми на 5-7. Я навіть малими каструлями не вмію варити”.

Ольга зізнається, що, як і в кожної жінки, на неї часом накочується втома: “Таке буває тоді, коли діти хворіють. Тут ти віддаєшся на 200%, щоб допомогти дитині. У сім’ях, де дітей багато, хворіють теж колективно. Слава Богу, що це буває нечасто. У такі дні чоловік бере на себе додаткові обов’язки, щоб допомогти. А розпач чи виснаження просто так, бо вдома шестеро діток? Чесно, такого не буває. Просто часу немає на розпач. Як можна засмучуватися чи депресувати, коли хліб не спечений, коли треба плаття дошити?”.

Варто додати, що у вільний час Ольга виготовляє аксесуари для волосся в різних техніках, а ще шиє своїм дітям святковий одяг. Творча робота надихає, окрилює та відволікає. Рукоділлям також займається і її чоловік.

“Коли діти сплять, то займаюся рукоділлям і шиттям. Це мені піднімає настрій. Вмикаю легеньку музику й релаксую. Релакс чоловіка – це риболовля, йому теж треба відпочинок. А ще він вишиває картини: бісером і нитками. Їх уже чимало. Мені вишив сорочку, донечці теж, були навіть сукні під замовлення. Наразі мені вишиває плаття, тому мої вечори рукоділля проходять у хорошій компанії”, – говорить Ольга.

Водночас жінка розповідає, що спокійно може залишити дітей на тата й піти кудись у своїх справах.

Звісно, не можна оминути матеріальну сторону життєдіяльності родини. Ольга розповідає, що коли не лінуватися, то фінансове питання в багатодітній сім’ї можна вирішити абсолютно достойно.

“У принципі, якщо правильно розподілити бюджет та не купувати зайвого, то можна справитися. Звісно, якщо шахтарям платитимуть стабільно. Навіть мама шести дітей у декреті може підробляти. Наприклад, як я на рукоділлі. Думаю, що можна й іншими методами. Офіційно я в декретній відпустці (фельдшерка на швидкій), на роботу не можу ходити – дітки малі. Тепер у нашій державі фінансово трошки підтримали багатодітні сім’ї, є ще соціальна виплата, невелика, але помічна. Тому дякуємо”, – каже Ольга.

Одне з найголовніших правил родини – відверто говорити одне з одним, щоб не накопичувати образи й інші негативні емоції. А спільну мову з дітьми допомагають знаходити спільні прогулянки.

“Діти дружно прибирають у своїх кімнатах. Буває так, що виникає непорозуміння. Тоді ми їм підкидаємо стимул, щоб зацікавити в завершенні цього процесу. Поїздка або прогулянка разом їх відразу радує. Коли діток більше, то вони самі придумують ігри, разом малюють, співають, гуляють – мамі легше. Чесно, коли мала тільки двох, то було важче, як тепер. Коли ми кудись виходимо чи їдемо разом, то це дуже емоційно. Ви би бачили дитячі очі, скільки там емоцій, радості! Це дуже класно й водночас відповідально бути мамою. До речі, коли вдома багато діток, то менші швидше за однолітків вчаться розмовляти, більш соціалізовані (вдома ж свій колектив), емоційно стійкіші. Мені здається, якщо дитина в родині одна, то їй сумно”, – розповідає Ольга. Вона всіляко переконує, що шестеро дітей – це тільки звучить страшно, насправді у цьому немає нічого незвичайного.

Наостанок Ольга зазначає, що правильне виховання полягає в тому, щоби діти виросли самостійними і відповідальними за себе та свої вчинки: “Зараз бояться народжувати, бо хочуть усім-усім забезпечити дитину. Та чи це правильно? Дитина повинна знати, що має добиватися всього сама. Звісно, батьки підтримають, підкажуть, допоможуть. Проте нерозумно ставити її в таку ситуацію, що батьки мають дати все готове. Діти виростуть, вони повинні навчитися заробляти й раціонально тратити зароблене. Ми за те, щоби діти вчилися бути самостійними”.

Я дуже рада, що познайомилася із цією чудовою жінкою та прекрасною мамою. Історія Ольги – це історія про те, що оптимізм окрилює, про те, що можна вдало поєднувати творчість та виховання дітей, про те, що любов і сімейна взаємопідтримка дійсно роблять щоденне диво.

Наталія Ціжман для видання Український інтерес

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини