Перемоги 2019 року: що хорошого зробили у Львові за 12 місяців

Редакція сайту 032.ua продовжує підбивати підсумки року, що уже минув, та згадувати, які важливі чи цікаві речі сталися у місті з січня по грудень 2019 року. 

Раніше ми уже згадували про головні кадрові призначення року, а також найбільші скандали й розчарування львів’ян і про те, що цікавого встановили у місті. Зараз пропонуємо пригадати, що хорошого сталося у Львові.

Відремонтували Двірцеву


032.ua, Двірцева
Нарешті львів’яни можуть з комфортом добиратися на головний залізничний вокзал. Варто було чекати цілих дев’ять місяців, щоб у місті нарешті відкрили першу частину відремонтованої площі! Бо можна скільки завгодно сперечатися про те, добре чи погано її зробили, але трамваї плавно і швидко їдуть по оновленій ділянці та довозять пасажирів майже під саму вхідну браму вокзалу – а це найголовніше.

Відкрили Меморіал Героїв Небесної Сотні


Меморіал у Львові, фото ЛМР
Напередодні свята Незалежності України, у Львові урочисто відкрили першу частину Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні. Простір розташований на вулиці Кривоноса. Це досить простора площа з кортеновою стелою та пам’ятними таблицями, де розмістили портрети Героїв. Звідси відкривається гарний вид на місто, а сам простір змушує замислитись над швидкоплинністю життя та вічним.

Поставили “Алісу” за твором Льюїса Керрола


Кадр з вистави “Аліса”
Торік Перший театр виграв конкурс від Британської ради і презентував львів’янам осучаснену постановку керролівської “Аліси”, яку “поставила” харківська режисерка Ірина Ципіна. Дитячий твір переосмислили та подали дорослим як “подорож для пошуку себе”. Подивитись прем’єру приїхала до Львова британська режисерка Джульєт Форстер.

Демонтували стелу Монументу Слави


Барельєф з Монументу Слави, фото “Територія Терору”
31 січня 2019 року у Львові нарешті демонтували аварійну стелу на вулиці Стрийській, навколо якої тривали суперечки близько двох років. Барельєфи з Монументу Слави передали у музей “Територія Терору” на проспекті Чорновола, 45г.

Запустили новий громадський транспорт


Тролейбус “Електрон”, фото Андрій Білий
За останні кілька років для Львова придбали багато нових трамваїв, автобусів та тролейбусів. Так, з початку 2019 року вулицями Львова курсують новенькі МАЗи та “Електрони” на маршрутах комунального АТП-1, а також 10 нових тролейбусів “Електрон”, кількість яких до кінця березня 2020 року має зрости до 50. Окрім цього, у травні минулого року випустили на маршрути переобладнані “берлінські” трамваї.

Збільшили кількість способів оплати проїзду


032.ua, трамвай
У “Львівелектротрансі” також запровадили нові способи розрахунку за проїзд: тепер можна не лише купувати квиток у водія, через QR-код, банківською карткою чи замовляти проїзний, але й оплачувати за допомогою SMS або Bluetooth.

Викупили приміщення для Центру Опіки Сиріт


Короленка, фото ЛМР
Понад пів року тривали суперечки щодо продажу приміщення Львівської обласної ради на вул. Короленка, 7. Врешті-решт Львів таки вирішив викупити цю будівлю за 40 млн грн у області для місії “Центр Опіки Сиріт” УГКЦ. У найближчому майбутньому тут облаштують “Дім Милосердя”, де навчатимуть і виховуватимуть дітей.

Вирішили добудувати Офіс поліції

Чотири роки на вулиці Стрийській у Львові не могли добудувати споруду, яка мала стати сучасним офісом поліції. Торік у рамках проєкту “Створення системи швидкого реагування на злочини та інші події у Львові”, який реалізують за сприяння Євросоюзу, вдалось отримати дофінансування на будівництво.

Ребрендинг Лялькового театру


Ляльковий театр, фото 032.ua
Львівський театр ляльок торік взяв новий курс і став простором як для наймолодших, так і для дорослих. Установа розширила репертуар і пропонує як дорослі, психологічні за змістом вистави, так і пізнавальні постановки для дітей, а також промо-акції, соціальні заходи, літні табори, працює над запуском “бейбі-театру” для немовлят.

Здобули першість серед шкіл України на ЗНО

Львівський фізико-математичний ліцей, Вікіпедія
Львівський фізмат-ліцей очолив рейтинг серед аналогічних закладів освіти по Україні за підсумками тестування абітурієнтів. Освітяни відзначили ще 17 львівських шкіл, а за видатні досягнення, фізмат-ліцей додатково профінансували на 1 млн грн від міста.

Відкрили банк крові для тварин


Банк крові для тварин, фото ЛМР

ЛКП “Лев” зможе рятувати більше безпритульних і домашніх тварин, адже торік тут відкрили перший у Західній Україні банк крові для тварин. Реалізувати цей проєкт вдалося за допомоги благодійників та партнерів комунального підприємства.

Облаштували делініатори на Свєнціцького


Делініатори на Свєнціцького, фото “Зручне місто”
Наприкінці 2019-го на вулиці Свєнціцького нарешті облаштували довгоочікувані делініатори, які відокремлюють смугу для проїзду трамваю проблемною ділянкою вулиці, на повороті зі Стуса. Фактично, рік довелося чекати на такі покрещення у Львові, і нарешті дочекалися.

Виділили смуги для громадського транспорту


Смуга для Громадського транспорту, Deutsche Welle
Зі “скрипом” та спротивом водіїв приватних авто, у Львові таки погодили рішення про виділення окремих смуг для проїзду громадського транспорту. Перший “швидкісний коридор” для автобусів і тролейбусів з’явився на проспекті Чорновола, “виділенкою” можна вважати і трамвайну лінію з делініаторами на Свєнціцького. У Львові також планують пришвидшити таким чином рух громадського транспорту на Липинського, Хмельницького, Личаківській і на Сихові (пр. Червоної Калини).

Почали думати про будівництво крематорію


Одеський крематорій, Вікіпедія
За понад 10 років у Львові нарешті замислились над проблемою відсутності місць для поховань та створенні альтернативи цвинтарям, а саме – крематоріїв. У квітні створили робочу групу, яка лобіює це питання, а також провели соціологічне опитування, яке показало, що здебільшого львів’яни позитивно розцінюють ідею збудувати крематорій у місті. Залишилася справа за малим – перейти від “мрій” до дій.

Підкорили Антарктиду


Львівські полярники в Антарктиді, фото ЛОДА
Львів’янин Ігор Дикий з колегами-полярниками поїхали у наукову експедицію на станцію “Академік Вернадський” в Антарктиду, і розгорнули прапор Львівщини на цьому континенті. Повернуться науковці на Батьківщину аж навесні цього року, після 12 місяців перебування у холодному кліматі.

Почали цінувати спадщину

032.ua, Простір синагог
Невеликими кроками активним громадянам вдається відвойовувати та зберігати культурну спадщину. У багатьох ініціативах допомагає Євросоюз. Так, наприклад, у Львові та Умані діє проєкт ReHERIT, який допомагає переосмислити й актуалізувати міжнаціональну культурну спадщину та, зокрема, збільшити територію “Простору Синагог” у місті.

Відновили старовинний орган


Латинська катедра, фото: Ukraine Incognita
У Латинській катедрі торік відновили орган кінця ХІХ століття та вперше за 100 років на ньому зіграли низку музичних творів. Шедеври доби бароко і класицизму львів’яни змогли почути завдяки реставратору Бернарду Терману.

Здобули статус “Найкращої кафе-пекарні”

Пекарня “Живий хліб”, фото Фейсбук

У грудні 2019 року українським закладам вручали престижну Національну ресторанну премію “Сіль”. У рамках заходу, львівську пекарню “Живий хліб” визнали найкращою серед аналогічних закладів. Тут виготовляють авторський хліб і традиційну французьку здобу, а також інші кондитерські вироби.

Розпочали піклуватись про ближніх


Концепція ГО “Тарілка”
Підприємець Ростислав Косюра з командою волонтерів вирішив створити у Львові громадську організацію за іноземними зразками, яка би збирала із закладів харчування та магазинах невикористану їжу й роздавала потребуючим. Зараз “Тарілка” облаштовує приміщення і вже зовсім скоро розпочне роботу.

Прихистили багатьох тварин


Поні з Домівки врятованих тварин, фото Орест Залипський
Уже більше року на базі парку “Знесіння” у Львові працює Домівка врятованих тварин, де знаходять прихисток тварини і птахи, які постраждали від рук людей. Зоозахисники постійно рятують все нових і нових тварин, і суттєво розширюють кількість вольєрів: зараз тут живуть вовки, лелеки, коти, поні, коні, олень, сови, лисиці, дикобрази, єноти, єнотовидні собаки, білочки та багато інших істот.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини