Папа Римський очолив православну церкву

23 грудня 1595 року папа Римський Климентій VIII формально прийняв українську православну церкву під свою зверхність.

Наступного року Берестейський собор проголосив об’єднання православної церкви з римсько-католицькою. Так виникла українська греко-католицька церква, – пише Газета.юа.

Греко-католики зберегли свій візаннтійський обряд. Договір передбачав, що їх не будуть змушувати впроваджувати у службах західні елементи. Священники змогли і надалі одружуватись. Єпископам обіцяли надати місця в сенаті Речі Посполитої, але цього не виконали.

Частина українців виступила проти унії. Вони вважали, що вона загрожує асиміляцією з поляками. Прихильники об’єднання навпаки вважали, що це підвищить статус українців у Речі Посполитій.

Українська греко-католиціка церква продовжує існувати досі. Вона є найбільшою з усіх католицьких церков східного обряду.

17 листопада 150 років тому народився архимандрит Української греко-католицької церкви, польський аристократ, український монах, Праведник народів світу, блаженний Католицької церкви Климентій Шептицький. Пам’ятні заходи в честь Шептицького проходять у його родинному селі Прилбичі Яворівського району Львівської області.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини