День Збройних сил України: історія та традиції свята українських військових

Цього року свято військових в Україні відзначать 26-й раз.

6 грудня, українці відзначають День Збройних сил України.

Саме цього дня 26 років тому парламент ухвалив Закон України “Про Збройні сили України”, яким встановлювалося це свято.

Історія та традиції Дня ЗСУ

Святкування Дня Збройних Сил України було офіційно запроваджено постановою Верховної Ради України в 1993 році.

На державному рівні свято відзначається урочистою церемонією покладання квітів до могили Невідомого солдата, розташованої у Києві у Парку Вічної Слави та божественною літургією за здоров’я військових і упокій полеглих.

У військових частинах цього дня відбуваються урочисті збори, церемонія вручення державних нагород та святковий концерт.

З 2009 року до Дня Збройних сил України присуджуються дві премії імені Богдана Хмельницького у розмірі 10 тисяч гривень. Ця нагорода відзначає митців, котрі найкраще висвітлили у творах літератури та мистецтва військову тематику.

Також щороку Президент України, котрий виступає Головнокомандувачем Збройних Сил України, вітає військовослужбовців, відзначаючи їхню фундаментальну роль у захисті незалежності України.

Головне про Збройні сили України

Збройні сили України є військовим формуванням, яке має обороняти Україну, захищати її незалежність, територіальну цілісність та недоторканість. ЗСУ стримують будь-яку збройну агресію проти нашої держави, охороняють повітряний та підводний простори України. Це закріплено у Конституції України.

До складу української армії належать Повітряні і Військово-морські сили України та Сухопутні війська, Сили спеціальних операцій та Десантно-штурмові війська України. До структури Сухопутних військ входить армійська авіація і аеромобільні війська, механізовані і танкові війська, ракетні війська і артилерія, високомобільні десантні війська і Війська протиповітряної оборони. До структури Повітряних сил належать винищувальна і штурмова авіація, розвідувальна, транспортна і бомбардувальна авіація, зенітно-ракетні та радіотехнічні війська.

Збройні сили перебувають у підпорядкуванні Міністерства оборони України. А безпосереднє керівництво Збройними силами України як в мирний час, так і період ведення бойових дій здійснює Президент.

Українська армія перебувала у не надто прогресивному стані, починаючи з 1991 року з огляду на економічні та політичні проблеми, що постали перед Україною на початку третього тисячоліття.

Однак після початку військового конфлікту з Росією у 2014 році армія почала відроджуватися. Цей рік став переламним у старті оновлення ЗСУ – армія, котра переозброїлася, покращила екіпіровку військовослужбовців за стандартами НАТО та підвищила їхній професіоналізм і боєготовність. Минуло п’ять років – і армія Україна у десятці найпотужніших армій Європи та на 30-му місці світових армій у міжнародному рейтингу Global Firepower. Таким чином, українська армія загалом покращила свою боєздатність, ставши однією з найсучасніших армій світу.

Також за цей час Україна відмовилася від позаблокового статусу, заявивши світові про намір вступити до НАТО.

Цікаві факти: армія та реформування

Чисельність військовослужбовців. До 2014 року в Україні налічувалося 165 тисяч військових та цивільних службовців, 2,5 тисяч танків, бойових броньованих машин, 190 бойових і транспортних літаків, 80 вертольотів, 22 бойових кораблі.


Станом на 2019 рік у Збройних силах служать уже близько 250 тисяч осіб, зокрема, служать і працюють 56 тисяч жінок. А за період з 2014 до 2017 роки 6 тисяч жінок воювали на території проведення АТО, з них 107 отримали державні нагороди.


Останні реформування ЗСУ. 5 липня 2016 року тодішній Президент України Петро Порошенко підписав документ “Предмети уніформи і знаки відмінності Збройних сил України”, згідно з яким з погонів українських військових зникли радянські п’ятикутні зірки. Натомість з’явилися відзнаки у формі ромба.


До речі, нещодавно – 17 жовтня – Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, яким у Збройних Силах України вводяться нові військові звання серед сержантського та старшинського складу. Тож в армії відтепер не буде прапорщиків та мічманів, їх замінять нові звання – майстер-сержанти і майстер-старшини. Детальніше про це нововведення можна прочитати у нашом.

*************

Цього дня ми долучаємося до привітань на адресу українських військових! Зичимо міцного здоров’я та успіхів військовослужбовцям усіх рангів, ветеранам, новобранцям і їхнім родинам та пам’ятаємо і шануємо пам’ять загиблих українських військових.

Джерело: ZIK

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини