19 листопада – Міжнародний чоловічий день: історія свята та цікаві факти

Справжній чоловік – це мудрість, мужність, милосердя, джерело терпіння і сили волі, чиї слова ніколи не розходяться з ділом, якому можна довірити все своє життя і не боятися зради.

Щороку 8 березня у світі вшановують жінок усіх віків. Міжнародний жіночий день за ініціативою Клари Цеткін – лідера жіночої групи соціал-демократичної партії Німеччини – настільки прижився в різних країнах, що без нього ми вже не мислимо свого існування, пише Цікаво.

Виявляється, у чоловіків є аналогічний свято, тільки про нього мало хто знає: 19 листопада кожного представника чоловічої статі можна привітати з Міжнародним чоловічим днем.

Історія виникнення свята

Міжнародний чоловічий день, присвячений джентльменам, відносно молодий, якщо не сказати юний: у поточному році йому виповнюється 15 років. Першим, хто відзначив знаменну дату, стали жителі Тринідад і Тобаго. Це острівна держава знаходиться в південній акваторії Карибського моря, а називається так за найменуванням двох великих ділянок суші, і складових, власне, країни. Цікаво, що ідея створення Міжнародного чоловічого дня належала докторові Джероме Тілуксінгху, який працював у Вест-Індійському Університеті.

Ініціатор-ентузіаст пояснив свій намір порадувати джентльменів планети простим бажанням відновити справедливість. На його думку, чоловіки раз у рік повинні мати можливість стати винуватцями свята, як і жінки, причому незалежно від віку і роду занять. Джероме Тілуксінгх зауважив, що існуючий День батька робить акцент виключно на представниках сильної статі, які вже мають власних дітей, і не враховує інтереси інших категорій.

Доктор запропонував і дату проведення Міжнародного дня чоловіків. Доктор Джероме дуже любив свого батька і вважав, що такі як він гідні імені справжнього чоловіка і є прикладом для наслідування. Саме 19 листопада його батько відзначає свій день народження. До того ж місцева футбольна команда в цей день набула рівень єдності, в завдання якого входило припинення всіляких розбіжностей з релігійних, етнічних, гендерних ознак.

Надалі ідею святкування специфічної дати підхопили й в інших державах Карибського басейну, а також у країнах Азії, Європи, Північної Америки, Австралії. Сьогодні Міжнародний день чоловіків відзначають в Норвегії, Великобританії, Боснії і Герцеговині, Узбекистані, Сінгапурі, Зімбабве, звичайно ж, в Україні та на інших територіях. Він отримав підтримку ООН, ЮНЕСКО.

Цікавий факт: про необхідність створення Міжнародного дня чоловіків заговорили ще в 60-ті рр. минулого століття. Тоді у багатьох виникла думка зробити свято для джентльменів 23 лютого – День захисника Вітчизни, що відзначалось в СРСР, зокрема. Пропозицію вже наче схвалила громадськість. Але, в США, на початку 90-х, пройшло кілька заходів з подачі Томаса Оаспере, керівника Центру чоловічих досліджень м. Міссурі-Канзас. Через 4 роки нову дату навіть відзначили, але вже через рік все затихло. Країни одна за одною відмовилися від проведення Міжнародного дня чоловіків. Лише Мальта залишалася вірною даної традиції аж до 2009 року, а з цього моменту стала святкувати цю дату разом з усіма – 19 листопада.

Міжнародний чоловічий день: цілі та особливості

Свято, започатковане на честь представників сильної статі всього світу. Міжнародний чоловічий день перш за все, покликаний звернути увагу громадськості на існування проблем ґендерної дискримінації джентльменів в сім’ях щодо їх ролі у вихованні дітей та стосунків з дружиною. Це головна, але не єдина мета заходів, що проводяться 19 листопада. До інших відносять:

  • заохочення чоловічої значущості в різних сферах життя незалежно від соціального статусу, виду діяльності;
  • оцінку позитивного, продуктивного вкладу чоловіків у розвиток і підтримку на належному рівні сім’ї, спільноти і соціуму в цілому;
  • акцентування уваги на чоловічому здоров’ї – психологічному, фізичному і емоційному, а також необхідність його збереження, відновлення;
  • створення певних умов, що сприяють розкриттю джентльменами свого потенціалу;
    поліпшення міжстатевих соціальних зв’язків і забезпечення рівності у правах.ґНе плутайте Міжнародний день чоловіків та Всесвітній день чоловіків – це зовсім різні свята. Другий був проголошений завдяки старанням Михайла Горбачова і випадає на першу суботу листопада.

Святкують Міжнародний день чоловіків, як і будь-яку іншу визначну дату соціальної спрямованості: влаштовують вуличні мітинги, концерти, організовують семінари, круглі столи, тематичні виставки. У школах і вищих навчальних закладах проводять специфічні заходи, класні та кураторські години. Знаменна дата щорічно орієнтується на конкретне гасло, приміром, «Позитивна роль чоловіків», «Чоловіче здоров’я».

Наше суспільство розділене на два великі табори – чоловічий і жіночий. Кожен з них відіграє свою особливу роль, зі своїми завданнями, відмінними рисами і потрібністю. Вони переплетені між собою настільки тісно, що поділ подібний до смерті. Неможливо переоцінити важливість чоловічого і жіночого начал. Як неможливо переоцінити значення Сонця і Місяця.

Чоловіки – зі святом!

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини