29 серпня – третій, Горіховий Спас: народні традиції, прикмети, заборони, рецепти

29 серпня українці святкують Третій Спас, який у народі також називають Горіховим. Це останнє з трьох свят циклу: перед ним були ще Маковея (Перший Спас) 14 серпня та Яблучний (Другий Спас) 19 серпня. Це свято ж, називають Горіховим або Хлібним Спасом. Має воно також і християнську назву: день пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя. Що ж це за свято для християн та, як його святкували наші предки в язичницькі часи? Які традиційні страви готують на це свято та у які прикмети вірять? Розповідаємо далі:

Значення свята в християн

За легендою, саме 29 серпня 944 року, до Константинополя, з Едесси, був перенесений Нерукотворний Образ Спасителя. З цим образом пов’язано чимало релігійних вірувань та історій. Зараз він знаходиться в італійському місті Генуя, уже з 1362 року.

Вважається, що саме з цього відбитку Лику Спасителя писалися перші візантійські та давньоруські ікони. Це зображення — найпопулярніше в мистецтві іконопису.

Горіховий Спас у народі

Народне свято пов’язане з тим, що закінчуються жнива, остаточно приходить осінь і достигає новий врожай горіхів. Також, починають пекти хліб із нового свіжого борошна, тож Спас називають ще Хлібним.

І хліб, і горіхи, освячують у церкві цього дня. Найстаршу жінку в селах, раніше, посилали проводити пробний збір горіхів. Скільки вона принесе — це буде мінімум у плані роботи для решти селян. Менше за неї зібрати горіхів за день вважалося просто соромом.

У народі помічали, що, як цьогоріч гарний врожай горіхів, то з хлібом навпаки не дуже складається. А, на наступний рік, буде навпаки.

На Горіховий Спас майстрували з ліщини спеціальні віники для лазні — сушити їх треба було окремо від інших трав та рослин. Ще нерідко влаштовували на свято ярмарки в містах і селах, де продавали текстиль ручної роботи. Тому, менш поширена, але існувала ще й назва «Спас на полотні» для цього свята.

Поряд із хлібом та горіхами, освячують та подають на стіл: яблука та грушки, мед, питну воду. Про рецепти страв із цими продуктами ми ще розповімо далі.

Що потрібно робити на Горіховий Спас

Горіхи збирали часто за день до Спаса, щоби встигнути посвятити їх. Успенський піст закінчився, тож можна бенкетувати та влаштовувати пишне застілля. Пекти хліб, робити пироги з грибами, різну солодку випічку з горіхами, медом і яблуками. Заготовляють також горіхову настоянку, яка має лікувальні властивості.

На зиму господині заготовляють настоянку з перетинок горіха. Вона допомагає при застуді і хворобливих суглобах. Також ліки допомагають і при втраті чоловічої сили.

Що не можна робити на Горіховий Спас

Коли в інші свята працювати не можна, то в це — навпаки не час відмовлятися від праці. Йде збір врожаю, треба збирати горіхи, молоти борошно, пекти хліб, заготовлювати соління на зиму — нема коли відпочивати!

Не можна виходити в ліс без оберега, бо можна зустріти злих духів. Не можна відмовляти в допомозі мандрівникам та безхатькам. Частину освячених продуктів треба віддати нужденним.

Що приготувати на Горіховий Спас

Зібрали для вас найпростіші рецепти з традиційними продуктами свята: грибами, горіхами, яблуками та медом.

Горіхи зі спеціями та медом

Тут уже надзвичайно просто: візьміть 400 г суміші горіхів на ваш смак (волоські, лісові, мигдаль тощо). Запечіть їх до рум’яної скоринки в духовці, вистачить і 20 хвилин при 150–160 градусах.

Потім, ще теплі горіхи змішайте з 3 ст.л меду та спеціями за смаком. Можна зробити просто з корицею й мускатним горіхом. А можна додати гостроти та приправити імбиром із червоним перцем. Коли мед застигне — десерт буде готовим і його можна перекласти в банку.

Гранола з горіхами

Треба: 250 г вівсянки, по 50 г родзинок та насіння льону, 5 ст.л меду та 150 г горіхів (за смаком, можна асорті); 5 ст.л апельсинового соку та спеції: цедра апельсина, мускатний горіх, кориця.

Вівсянку розкладіть на деко, застелене пергаментним папером. Додайте до неї рублені ножем горіхи та спеції. Полийте апельсиновим соком та відправляйте сушитися в духовку. При температурі 150 градусів, сушіть, поки вівсянка не стане хрумкою.

Перекладіть гарячу суміш у тарілку, додайте цедру, родзинки та мед — ретельно все перемішайте та дайте охолонути. Зберігайте в сухій герметичній посудині. Можна використовувати гранолу як ласощі, чи на сніданок: із соком, молоком, йогуртом тощо.

Яблука з горіхами та сухофруктами

Треба: 4 яблука великих, 100 г волоських горіхів, по 50 г фініків, чорносливу та кураги. Пачка пісочного печива та 70 г вершкового масла.

Як приготувати:

Метод приготування, коли цілі яблука начиняють чимось та запікають у духовці — відомий усім. Але, ми за кілька хвилин перетворимо ці компоненти в пиріг.

Вмикайте духовку на 170 градусів, застеліть дно форми пергаментом. Перебийте печиво в крихту та перетріть із теплим вершковим маслом. Покрийте цією сумішшю дно форми та примніть руками. Яблука очистьте від шкірки та серединки, наріжте середніми кубиками. Горіхи порубайте в крихту ножем, а сухофрукти перетріть разом у пюре. Це пюре змішайте зі шматочками яблука та викладіть у форму. Зверху посипте шматочками горіхів. Випікайте, поки горіхи не стануть золотистими.

Грибний пиріг нашвидкуруч

Треба: 1 порція листкового тіста, 200 г грибів (на ваш смак), 300 г філе курячого, 1 зубчик часнику. Трохи зелені (кріп, петрушка чи шпинат), 50 мл вершків та 2 ст.л борошна. Спеції: мускатний горіх, сіль та перець, сушені трави. Трохи вершкового масла для смаження.

Як приготувати:

Розігрійте пательню та розтопіть у ній вершкове масло. Наріжте дрібно гриби та обсмажуйте їх разом із часником і сіллю до золотистої скоринки. Окремо смажте кубики курячого філе. Потім змішайте їх із вершками та борошном, розмішайте до зникнення грудочок та додайте зелень. Поєднайте готові гриби та філе, додайте спеції за смаком.

Духовку увімкніть на 180 градусів. Застеліть дно форми пергаментом, а зверху — листковим тістом. Викладіть начинку на тісто та сформуйте бортики. Випікайте хвилин 25, поки тісто не стане рум’яним.

Прикмети та повір’я

Третій Спас — хліба припас.
Третій Спас на полотні, а хлібець на току.
Коли гарний Третій Спас — взимку буде квас.
Багато горіхів на Спас — через рік запасешся хліба про запас.
Третій Спас запитає у вас: чи жнивували, чи в холодку пролежали.
На Горіховий Спас, попри те, що календар показував літо, фактично, наступала осінь, ставало холодно, а птахи вже відлітали в теплі краї.
Ластівки відлітають у три рази, у три Спаса.
Журавель до Третього Спасу відлітає.
Якщо журавель відлітає до Третього Спасу, то на Покрову буде морозно, а ні — так і зима зажде.
Післяуспіння прийшло — сонце на осінь пішло.
У що Перший Спас, у те і Третій Спас.
У вас у родині святкують Спаса? Якщо так, то яких традицій дотримуються? Діліться в коментарях!

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини