28 серпня: Перша Пречиста або Успіння Богородиці. Традиції, заборони, прикмети

Пречиста по груші ходила,
Пречиста мішок загубила,
А Спас ішов, мішок знайшов.
«Спасику-батьку,
Віддай мій мішочок,
Не буду ходити у твій садочок».

28 серпня закінчується Успенський піст та починається Успіння Пресвятої Богородиці. Свято також називають «Перша Пречиста», «Успіння», а в народі воно відоме, як «Обжинки». Розповідаємо про християнське трактування свята, народні вірування та традиції. А, також, цікаві прикмети на Успіння:

Християнське трактування свята

Божа Матір прожила довге та сповнене віри життя. Вона допомагала всім, хто цього потребував, завжди підтримувала нужденних, лікувала хворих. Та прийшов її час і за три дні до смерті явився Божій Матері Архангел Михаїл. Він повідомив, що скоро та відправиться на зустріч із сином, тож треба підготуватися. Жінка зібрала та благословила апостолів, а залишок відведеного часу провела в молитвах, дотримуючись суворого посту. Саме 28 серпня вона заснула та відійшла на небо, до свого сина Ісуса.

У народі ж Богородиця була раніше зовсім не Божа Матір. А Матір Сира Земля — древнє язичницьке божество, Матір-Земля. Вона була матір’ю не одного Бога, а всього живого на землі. Оскільки кінець літа / початок осені, це період врожаю (тобто земля народжує нові плоди), то свято справляли саме на перетині двох сезонів. Головним символом свята був хліб із нового борошна, а також колоски й зерна.

Що не можна робити у свято Успіння

Не можна ходити босими ногами по росі в цей день. Вважається, що у свято роса — це сльози Богородиці. Якщо ослухатися — можна накликати на себе погану долю та нещастя.

Не можна вдягати старе чи незручне взуття, бо, як натрете ноги в цей день, то весь життєвий шлях буде в мозолях.

Не можна в цей день стригтися, особливо, дівчатам. Бо можна розгнівати Діву Марію.

Не сваріться, особливо, з родиною. Не думайте зле, навіть, про ворогів та не бажайте їм зла цього дня — воно неодмінно повернеться.

Не можна шити, різати, взагалі користуватися голками, ножами чи ножицями. Навіть хліб ламають у свято руками, щоби не різати.

Не можна працювати та прибирати, прати тощо. Ні вдома, ні на городі чи у дворі.

Традиції на Першу Пречисту

Сни в ніч на Успіння вважаються віщими. Якщо щось побачили в ніч із 27 на 28 серпня, то може не скоро, але сон обов’язково збудеться в реальному житті.

Вдень неодмінно треба сходити в церкву, поставити свічку та молитися перед іконою Успіння Пресвятої Богородиці. Попросити в неї про захист та подякувати за все.

Тільки цей день закінчується піст, тож можна влаштовувати першу трапезу, але тільки після того, як скуштуєте освячений хліб. А, ще, треба пригостити свяченою їжею бідних.

Прикмети свята:

  1. Успіння проводжай — осінь зустрічай.
  2. Успіння кінчає дожинки.
  3. Веселка — до теплої осені.
  4. Якщо молоде бабине літо тепле, то на старе чекай негоди.
  5. Якщо багато павутиння, зима буде морозною і ясною.
  6. Після заходу сонця навколо землі з’являється туман, який до світанку розсіюється — до дощу.
  7. Польові квіти пахнуть сильніше звичайного — до негоди.

Уже на наступний день українці святкують Третій, Горіховий Спас. Взагалі, після свят починається активна підготовка до весільного сезону. Адже роботи в полях закінчуються і вересень та жовтень, саме тому, раніше, були багатими на весілля. Поступово, після сезону одружень, починали й до зими готуватися: облаштовувати оселю та робили запаси продуктів.

А ви знали про такі народні свята, як Жнива та Спаса раніше?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини