Як вітали незалежність у 1991 році (раритетні фото)

Біля Верховної Ради УРСР, яка ухвалювала Акт проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, вирував велелюдний мітинг.

Люди вийшли на підтримку незалежності країни.

Це позачергове засідання парламенту відбулося за лічені дні після придушення путчу, який організував Державний комітет із надзвичайного стану (ГКЧП).

Під стінами Ради зібралося, за спогадами очевидця, 30-50 тисяч людей, які не розходилися звідти аж до вечора.

Засідання вирішили транслювати на вулицю. Проголошення незалежності України під стінами парламенту зустріли дуже емоційно.

До парламентської зали вирішили внести синьо-жовтий прапор, з яким українці стояли на барикадах біля російського Білого дому. Над куполом Верховною Радою прапор підняли аж 4 вересня.

Частина депутатів від опозиції на якийсь час вийшла на мітинг перед будівлею парламенту, де збуджений натовп буквально на руки підхопив “народних героїв”, а Рада почала приймати перші рішення незалежної української держави.

Дисидента Левка Лук’яненка ось так підняли на руках після проголошення незалежності:

Після проголошення незалежності український парламент ухвалив постанову про тимчасове припинення діяльності КПУ “у зв’язку з наявністю матеріалів, що свідчать про участь органів Компартії України в державному перевороті”, а також для проведення розслідування та “стабілізації суспільно-політичної ситуації”.

Невдовзі за рішенням київської влади з центральної площі столиці демонтували гранітний монумент на честь Великої жовтневої революції.

На цій же площі напередодні відбувся багатолюдний мітинг на підтримку демократичних сил Росії.

“Єльцин – діє, Кравчук – “виважує”:

І вже 1 грудня 1991 року на території колишньої УРСР відбувся референдум щодо проголошення незалежності України.

На питання “Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?” ствердно відповіли 28 млн 804 тисяч українців або 90,32% з тих, хто взяв участь у голосуванні.

За матеріалами ВВС

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини