У центрі Львова археологи розкопали каналізацію XV століття

Дослідники знайшли великий дерев’яний короб U-подібної в перерізі форми, зверху накритий кришкою.
Фото: НДЦ "Рятівна археологічна служба"

ФОТО: НДЦ “РЯТІВНА АРХЕОЛОГІЧНА СЛУЖБА”

На площі Галицькій у Львові археологи розкопали древню каналізацію. Про це повідомилина сторінці НДЦ «Рятівна археологічна служба» у Фейсбук, – пише Твоє місто.

Раніше цей фрагмент вважали частиною дороги, втім після того, як конструкцію розчистили, археологи зрозуміли, що знайшли давню каналізацію XV ст. Зокрема дослідники знайшли великий дерев’яний короб U-подібної в перерізі форми, зверху накритий кришкою.

Згідно з писемними джерелами будівництво водогону та каналізації у Львові розпочали на початку XV ст. (1404 р.), і його пов’язують із Петром Штехерем. Із 1405 року у Львові заснували посаду рурмайстра, обов’язком якого був догляд за міськими водопроводом та каналізацією.

Каналізації такої конструкції нашим археологам у Львові трапляються не вперше. Такі знахідки знайшли під час досліджень на вул. Руській (2006 р.), Лесі Українки (2012 р.) та Богдана Хмельницького (2013 р.).

Додамо, що раніше на місці фонтану «Кульбаба» знайшли фундамент храму Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-м роком. Його розібрали наприкінці XVIII ст. разом із міськими укріпленнями. Також днями тут також знайшли останки десятьох людей і фрагменти кераміки, датовані XIII століттям та VIІ-VI століттям.

Археологи мають працювати на площі до середини липня, після чого передадуть свої висновки Галицькій районній адміністрації. Тоді проект реконструкції площі мають удосконалити.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини