9 фраз, які я не сказала своїй дитині перед школою, а даремно!

Іноді хочеться повернутися назад і сказати своїй дитині те, про що ти колись не замислювався. Не просте “не бійся, у тебе все вийде”, а справжні, дієві слова, які вбережуть її від непотрібних стресів і переживань. Суслова Катерина задумалась, щоб вона сказала своїй доньці, коли та йшла в школу тільки зараз

Я з тих людей, яким школа ніколи не приносила радості. Я втомлювалась від неї, коли вчилась в ній, втомлююся і зараз, коли веду до неї свою дитину. Коли ми вели дочку в перший клас, то були розгублені і незграбно намагались підбадьорити не тільки її, але й себе.

Я замислилась, щоб я сказала дитині, якби вела її в перший клас, маючи свій нинішній батьківський досвід?

Так от, мабуть, Макаренко, якби він зараз воскрес і дізнався, що саме я б сказала, спочатку довго і з задоволенням бив би мене по щоках ганчіркою, а потім би так само чарівно безсило ридав, забившись в кут.

Тому що моя пам’ятка першокласнику виглядала б так, і говорила б я усе це голосом Дона Корлеоне:

1. Не женись за гарними оцінками

В них немає ніякої цінності. Ти сам собі ставиш планку, внутрішньо, а не рядком оцінок в журналі.

2. Ти не зобов’язана ні з ким дружити, досить бути привітною

Так, книжки про шкільну дружбу – прекрасні. Але може статись так, що “твоєї” людини в цьому колективі просто немає. Не засмучуйся, усе попереду!

3. У школі вже немає “милих діток”

Ти потрапляєш в колектив, в якому зібрались уже повноцінні, хоча все ще зростаючі особистості. Цей колектив пройде майже повним складом 11 шкільних років. І сильні особи це відразу відчують. З першого ж дня розпочнеться побудова стосунків. Постарайся гідно вписатись в колектив. Не дозволяй себе ображати.

4. Не вступай у відносини цькування

Якщо в колективі склалась така ситуація – не будь частиною стада, яке топче ногами слабших. І розкажи про цю ситуацію мені. Я знайду правильного дорослого в школі, щоб це припинити.

5. Ніхто не може сміятися з тебе і принижувати. Особливо вчитель

Ось наприклад, наша вчителька в молодших класах вважала себе спадкоємицею Петросяна і полюбляла прилюдне висміювання помилок, і взагалі прилюдне висміювання. Так от це – неправильно!

6. Вчитель – не беззаперечний авторитет

При всій повазі до місії вчителя, я за своє життя побачила настільки по-людськи неприємних, жорстоких, ображених на життя, слабких, безглуздих – різних – вчителів, що ніколи і ні за що не сказала б своїй дитині “вчитель завжди правий”. Це не так. Буває, що вчитель помиляється. Але, можливо, він прекрасна людина, здатна бути Вчителем з великої букви і саме він першим прийде тобі на допомогу в скрутній ситуації. Побачимо в ході навчання, не хвилюйся.

7. Ти маленька, але це не означає, що з тобою можна робити все, що завгодно

Якщо ти не хочеш їсти під час шкільного сніданку – у тебе є на це право. Якщо ти хочеш в туалет – ти можеш вийти, попередивши вчителя. Вимагай до себе поваги, але поважай інших.

8. Тобі не можуть погрожувати

“Зламаю твій телефон”. “Заберу і не поверну”. “Заплети волосся, або я його тобі обстрижу”. Ось це усе – нехай говорять не тобі, а мені. А я вже знайду, що відповісти, довірся мені. А ти сиди, слухай і мотай на вус.

9. У будь-якій ситуації знай – у тебе є захист. Цей захист – я

Ти можеш зателефонувати мені у будь-який момент і розповісти все що завгодно. І я допоможу тобі вирішити будь-яку скрутну ситуацію. Як Бетмен або Карлсон. Я поруч!

Переклад Тутка

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини