Олеський замок – один із найстаріших в Україні (фото, відео)

Татари зі всіх боків оточили замок, вони напали несподівано і підступно. Якуб не знаходив собі місця. За вікном, у час страшної негоди і зливи, точилась битва за його фортецю. А тут, у сусідній кімнаті, в дружини почались перейми.

Сьогодні мав народитись його син, якого назвуть Яном. Нарешті немовля закричало в руках повитухи. Баба якраз клала його на мармуровий стіл, аж раптом страшний звук пронизав весь замок. Грім був настільки сильним, що дехто з прислуги втратив слух. А мармуровий величезний стіл, на якому лежало немовля, розколовся навпіл…

фото: Alexandr

Найстаріший замок
Ця історія – одна із багатьох легенд, якими пізніше обросте та визначна подія 1629 року. То був день народження одного з найвидатніших польських королів Яна ІІІ Собєського. А відбувалось все у стінах славного Олеського замку. Кажуть, саме від того дня замок переслідують різні нещастя. Землетрус та численні пожежі, напади чужинців та руйнування. А скільки біди архітектурній пам’ятці приніс знайдений в одній з кімнат замурований скарб. Через це шукачі коштовностей почали нещадно нищити дорогі настінні розписи і старовинні каміни та підлоги…

Відновлений із попелу і розвалин, Олеський замок сьогодні залишається найстарішим зі збережених замків Львівщини. Має замок і своїх привидів. Адже історія його налічує багато століть, немало інтриг, подій та життєвих історій.

Ключ до Червоної Русі
Олеський замок стоїть на 50-метровій горі. Кажуть, через це місце колись проходив Чорний шлях. Той, з якого татари, спершу ховаючись у темних лісах, нападали на українські землі. А неподалік було легендарне Пліснеське городище (так звана Галицько-Волинська Троя).

Відомо, що вже на початку XIV століття тут існував замок. Татари часто нападали на нього, руйнуючи та спалюючи твердиню. Та не тільки їм хотілось заволодіти замком. Середина XIV століття – час, коли відбувається перерозподіл сфер впливу на українських землях, Олесько опиняється якраз на кордоні між Литвою та Польщею. Тоді битви за Олеський замок мали важливе стратегічне значення ще й тому, що давала переможцю ключ до Червоної Русі (давня назва Галичини) та Волині.

Так у 1340 році власником фортеці стає литовський князь Любарт. Та вже після нього починається новий період володіння Олеським замком. Король Казимир Великий, рід Яна з Сенни, нащадки якого почали називатися Олеськими; Кам’янецькі, Жолкевські, Гербурти, Даниловичі, Конецпольські, Жевуські та інші.

Фортеця – палац – королівська резиденція
Станіславу Жолкевському довелось відбудовувати фортецю після татарської навали. Пізніше середньовічний замок під житло переобладнує український воєвода Іван Данилович. Для цього спеціально був запрошений архітектор з Італії, який практично перетворив будівлю на ренесансний палац. А от за часів правління Яна ІІІ Собєського (який тут народився) замок отримує статус королівської резиденції.

Унікальний за формою – овальний замок має два крила — західне і східне, що поєднуються в’їзною триповерховою вежею і прибудованим до неї двоповерховим корпусом. В’їзну браму прикрашає масивний барельєф із портретами польських королів, символічними постатями та химерами. Довкола фортеці розкинувся красивий пейзажний парк, алеї якого прикрашають скульптури сучасних вже скульпторів.

Унікальний музей
У 1965 року Олеський замок нарешті передають Львівській галереї мистецтв і вже незабаром тут відкривають музей. Багаті, унікальні колекції привертають увагу великої кількості туристів. Музей може похвалитися величезною збіркою дерев‘яної скульптури XIV – ХІХ століть (найбільшою в Україні), серед якої є твори Пінзеля та його учнів, Гутера, Кутшенрайтера, Фесінгера, Осінського та Оброцького. Старовинні надгробки та іконостаси, портрети та великі рідкісні полотна, гобелени та старовинні меблі. Загалом це величезне зібрання унікальних творів мистецтва XIII-XIX століть.

Дрон-Відео Олеського замку з висоти:

Відео знято нашими партнерами зі Студії Falcon (http://www.falcon.org.ua/)

Для тих, хто зібрався в дорогу:
Місце знаходження:
Львівська область, Буський район, смт Олесько , вул. Замкова 34

GPS:
49°58’6”N, 24°54’3”E

Контакти:
Тел.: +38 (03264) 2-51-93, +38 (03264) 2-52-80

Поради бувалого мандрівника:
Дістатись до Олеського замку найкраще зі Львова. Всі маршрутки, які їдуть у місто Броди, можуть доставити вас в Олесько.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини