Вози, велосипеди та авто: Львів на старих фотографіях

Поки у Львові продовжуються проблеми з тим, як доїхати до місця призначення, медіа-хаб «Твоє місто» пропонує подивитися, яким приватним транспортом користувалися львів’яни у минулому.


ДЖЕРЕЛО: LVIVCENTER.ORG. ДАТА: 1935. КОЛЕКЦІЯ: ОЛЕКСАНДР МОСКАЛЕНКО

Авто


Шофер біля автомобіля
Дата: 1932
Колекція: Олександр Москаленко


Автомобіль на одній з вулиць Львова
Дата: 1939
Колекція: Олександр Москаленко


Приватний автомобіль у міжвоєнному Львові
Дата: 1937-1938
Колекція: Олександр Москаленко


Вілла на вул. Гіпсовій, 11
Дата: 1937-1938
Колекція: Олександр Москаленко

На фото зображено віллу на розі вулиць Гіпсової та Є. Ожешко, збудовану 1907 р. архітектором Людвіком Вельтце для Зигмунта Радзимінського. Власник будинку був відомим істориком, археологом, знавцем геральдики та генеалогії. Вул. Гіпсова, прокладена в кінці ХІХ століття, отримала свою назву через те, що вела до гіпсової фабрики, на початку ХХ ст. була забудована віллами та житловими будинками для працівників львівської політехніки та університету. В 1930-х роках, перед ІІ Світовою війною власником будинку був професор львівського університету Єжи Куриловіч, відомий мовознавець, керівник кафедри індоєвропейського мовознавства та кафедри романської філології, якому, ймовірно, і належить автомобіль, що стоїть біля вілли.


Вулиця Є. Ожешко
Вілла на вул. Є. Ожешко, фото зроблено на її початку від вул. Гіпсової (паралельна вул. Коновальця).
Дата: 1937-1938
Колекція: Олександр Москаленко


Авто на зимовій вулиці Ожешко
Фото зроблене на розі сучасних вулиць Гіпсової та Є. Ожешко (в районі вул. Коновальця). На задньому колесі автомобіля надіті спеціальні ланцюги з метою покращення руху на слизьких зимових дорогах.
Дата: 1937-1938
Колекція:
Олександр Москаленко


Двоє чоловіків перед легковим авто на вулиці
Дата: 1932-1939
Колекція: Ігор Мельник


Вулиця Острозьких

Вид на вул. Острозьких знизу ‒ від вул. Ніжинської. мощення тротуару плитами теребовельського пісковика донині збереглося на протязі лише метрів двадцяти. Вгору їде «Побєда» ‒ копія «Стандарт-авангарду», рівно ж, як і «Москвич», що був копією передвоєнного «Опель-кадета». Ці марки авто чесно прослужили на наших дорогах чверть віку, але вже давно стали раритетами.

«Побєда» ‒ радянський легковий автомобіль, який у 1946-1958 рр. серійно випускав Горьківський автомобільний завод. У 1948-1949 рр. виробництво було припинено; конструктори і технологи виправляли виявлені недоліки та дефекти. Автомобілі, продані до цього часу, поверталися на завод для виправлення дефектів, а з заводських конвеєрів сходили модернізовані машини.
Творець: Юліан Дорош

Видавець: «Галицька брама», Львів
Дата: Післявоєнний період, Комуністичний режим, 1946-1990
Колекція: Андрій Дорош


Церква Свв. Ольги і Єлизавети

На зображенні – вулиця Сталіна (тепер вул. С. Бандери), посеред якої стоїть автомашина та група людей на фоні костелу Св. Ельжбети. На перший погляд це легковий автомобіль «Москвич-400», серійний випуск яких розпочався на Московському автомобільному заводі у 1947 р. При ближчому розгляданні видно, що люди стоять, вірогідно, біля німецького трофейного авто «Opel Kadett» випуску 1938 року, який послужив взірцем для «Москвича-400». Його навіть випускали на трофейному німецькому обладнанні, що досі викликає суперечки щодо авторства моделі.

Дата: 1947-1955

Колекція: Володимир Румянцев


Головна брама Львівського вокзалу

Чудова ефектна брама головного входу Львівського вокзалу вела до головного вестибюлю, оздобленого в ті часи стінними розписами, які символізували Промисловість і Прогрес. Це були роботи львівських художників Й. та Д. Балів та З. Балька. Брама з кутого заліза, декорована багатим сецесійним рослинним орнаментом, була виконана за проектом професора Львівської Промислової школи архітектора Владислава Садловського на краківському підприємстві Юзефа Гурецького.
Видавництво «Центр Європи», Львів

Дата: 1904-1910
Колекція: Львівський історичний музей, LMH, Fn2658

Коні


Кінний екіпаж на розі вулиці Асника

Кінний екіпаж, один зі зразків основного громадського транспорту Львова ХІХ ст. Зупинки-стоянки конних екіпажів були розташовані в центральній частині міста ‒ на площах Галицькій, Академічній, Маріацькій, Голуховських, на вулиці Оссолінських близько Головної пошти. Окрім цього, в місті існували такі види громадського транспорту як омнібус (1835 р.), кінний трамвай (1884 р.), електричний трамвай (1894 р.). Фотограф увічнив вигляд одного з конних екіпажів, що везе пасажирів, на розі тільки що прокладеної вулиці Адама Асника. На тлі – наріжник вулиці Панської, будинок №1, споруджений у 1906 р.

Творець: Міхал Бергтраун
Дата: 1906
Колекція: Львівський історичний музей, LIM, Fm 2817


Кінь-ваговоз

Один з останніх коней-ваговозів, яких у Львові називали «баварці». Таких коней звичайно утримували при броварах і вони розвозили бочкове пиво.
Андрій Дорош.

Творець: Юліан Дорош
Дата: Післявоєнний період, Комуністичний режим, 1946-1990
Колекція: Андрій Дорош


Вулиця Замарстинівська

Вулиця Замарстинівська у місці, де вона тепер перетинається з вул. Липинського, ще суцільно мощена «кісткою», по якій підводи страшенно гуркотіли кованими колесами. Будівлі зліва ‒ ще наявні №№7-9, вул. Підрічної, між стовпом трамвайної лінії і будиночком справа ‒ початок вул. Вербової.

Андрій Дорош.
Творець: Юліан Дорош
Видавець: «Галицька брама», Львів
Дата: Післявоєнний період, Комуністичний режим, 1946-1990
Колекція: Андрій Дорош

Велосипеди


Фото з велопрогулянки
Дата: 24 липня 1953 року
Колекція: Володимир Румянцев


Молодь
Дата: 1950-1960
Колекція: Андрій Книш


Велосипедист «57-70 м.Львів»
Дата: 1946-1950
Колекція: Андрій Книш


Велосипедист біля Лоренцовичівського лева на Високому замку
Дата: 1950-1960
Колекція: Володимир Румянцев


Невідомий львівський велосипедист

Безіменний львівський велосипедист, сфотографований на тлі підміського краєвида. Можливо, це схили Кайзервальда, оскільки автор фото. фотограф-аматор, банківський службовець Ян Отко мешкав близько Кайзервальда з боку вулиці Личаківської.

Творець: Ян Отко
Дата: 1930-1939
Колекція: Андрій Отко


Пожежне управління на вул. Підвальній
Дата: 1950-1955
Колекція: Володимир Румянцев


Велосипедист на вул. Пекарська
Дата: 1950-1960
Колекція: Володимир Румянцев

Інформація та фото: lvivcenter.org

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини