10 українок за 60, які нас надихають

Сміливі, ліричні, талановиті та нестримні – вони живуть кожним днем та надихають молодим станом своєї душі.


ЛІНА КОСТЕНКО

Принципова та сильна жінка, яка при цьому пише напрочуд чуттєві ліричні вірші. Ліна Костенко вміє кількома словами сказати все.

На сьогодні вона – живий класик, яку поважають і цінують. Поетеса підтримувала друзів-письменників на засіданнях проти дисидентів, брала участь в експедиціях до Чорнобильської зони відчуження. Їй є про що розповісти, однак останніми роками вона перестала з’являтися на публіці та давати інтерв’ю.

НІНА МАТВІЄНКО

Голос народної артистки України Ніни Матвієнко, що вирізняється силою та високим польотом, полонив не тільки нашу країну. Українська народна пісня звучала з її уст у Франції, Мексиці, Чехії, Польщі, США, Латинській Америці, Канаді, Кореї…

«Квітка-душа» донині чарує своїм голосом та має гарний вигляд – і не дивно, адже працює над собою. Так, донька Ніни Матвієнко Тоня на сторінці в Instagram виклала світлину, де її зіркова мама займається на тренажері.


Мамі 10 жовтня 70 років! А вам слабо? – підписала фото Тоня Матвієнко.

Нагадаємо, що Ніна Матвієнко виступила під час четвертого прямого ефіру Танців з зірками, а також зізналася, за кого вболіває у легендарному шоу.

РАЇСА НЕДАШКІВСЬКА

«Головна Мавка країни» увійшла в історію українського кіно і театру та стала народною артисткою України. Особливу славу Раїса Недашківська здобула після того, як зіграла головну роль у фільмі «Лісова пісня» — без будь-якого акторського досвіду.

За її плечима – ролі у понад 30-ти художніх фільмах (як ось «Гадюка», «Вавилон ХХ», «Роксолана», «Молитва за гетьмана Мазепу»). Авторка кількох моновистав за творами Шевченка, Лесі Українки, Тютчева.

Мама моя помирала в 93 роки, вона казала: «Я ще й не жила». Роки пролітають iз такою швидкістю, наче їх і не було. Але я, коли виходжу на сцену — років 20 скидаю, ніби підключаюся до якогось невидимого генератора енергії, — зізналася в одному з інтерв’ю пані Раїса.

Акторка має сина та двох онуків, любить подорожувати. Родзинкою нинішнього образу Раїси Недашківської є її оригінальні головні убори.

КІРА МУРАТОВА

Фільми цієї української режисерки вважаються класикою розумного кіно.

Серед найбільш знакових її стрічок – «Зміна долі» та «Астенічній синдром». Остання отримала приз Берлінського кінофестивалю.

Кіра Муратова має низку міжнародних нагород, а цього року її запросили до складу Американської кіноакадемії, яка визначає лауреатів премії «Оскар».

АДА РОГОВЦЕВА

У 23 роки вона стала заслуженою артисткою України, а в 30 – народною. Легендарна Ада Роговцева донині полонить серця глядачів та збирає повні зали. У її житті було чимало важких випробувань, але вона знаходила сили витримувати їх гідно.

Аду Роговцеву вважають втіленням жіночої мудрості та шляхетності.

ЛАРИСА КАДОЧНІКОВА

У свої 80 ця «жінка з очима русалки» має розкішний вигляд, секрет якого – постійний рух. До того ж Лариса Кадочнікова пише картини.

Я відкинула всі ці роки. Мені 36 і всі чоловіки – мої, – з усмішкою говорить акторка.

Саме вона зіграла головну роль у культовому українському кіно «Тіні забутих предків», що здобув 101 міжнародну премію. На сьогодні акторка знімається в серіалах та грає у Національному театрі ім. Лесі Українки.

ЛЮДМИЛА ГОРДЕЛАДЗЕ

Директорка київського кінотеатру «Жовтень», у який їй вдалося вдихнути нове життя. Людмила Горделадзе вже не перший рік бориться за кращу долю цього найстарішого кінотеатру столиці. Понад 30 років присвячує себе улюбленій справі – «наближає хороше кіно до глядача».

ГАЛИНА ГЕРАСИМОВА

Ця чарівна жінка стала моделлю у 70 років. Пропозицію прикрасити обкладинку знаного глянцю L`OFFICIEL Галина Герасимова отримала після того, як редактори видання побачили її фото на сторінці у соціальній мережі її онука.

Учасники фотосесії зізнаються, що Галина була відкрита до експериментів та здивувала всіх своєю енергійністю.

Мені знайомі жінки тепер говорять, що я їх надихаю, і що вони тепер не бояться старіти. Знаєте, у мене в принципі було цікаве життя, але зараз маю стільки сил, що я просто не можу порівнювати, – розповіла Галина в одному з інтерв’ю.

До того ж пані Герасимова потрапила до Книги рекордів України як найдоросліша модель країни.

АЛЛА РУБІНА

Свого часу Алла Рубіна працювала артисткою балету в Одеському й Київському театрах опери й балету, головним балетмейстером Національного театру ім. І. Франка та Національного театру ім. Лесі Українки. Вона отримала славу одного з провідних хореографів України та здобула низку нагород міжнародних, всеукраїнських фестивалів та конкурсів, зокрема і театральну премію «Київська пектораль».

Та й сьогодні вистави, балетмейстером яких є Алла Рубіна, можна побачити на сценах українських театрів. Вона нестримна – працює, викладає, багато читає та цікавиться мистецтвом.

«Нові стилі мені дуже подобаються своєю експресією, новими можливостями людського тіла, акробатикою. Є стилі, що проходять випробування часом. До прикладу, іспанське фламенко — танець із глибини віків, ментальний. Серед близьких мені стилів — це брейк, джаз», — розповіла Алла Рубіна.

ІРИНА ДЕРЮГІНА

У цьому огляді ми не могли не згадати легендарну тренерку з художньої гімнастики Ірину Дерюгіну, якій наступного року виповниться 60 років. Вона була абсолютною чемпіонкою світу в 1977 і 1979 роках, а сьогодні виховує нове покоління гімнасток у своїй школі.

Джерело: 1+1

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини