У Львові розробили п’ять різних маршрутів канатної дороги на Високий Замок

На даху телестудії також хочуть розмістити ресторан для туристів

У Львові розробили проект детального плану території поблизу парку Високий Замок, що включає будівництво канатної дороги. Цей проект передбачає п’ять варіантів для створення першої станції канатної дороги. У детальному плані розроблений повний маршрут канатної дороги на Високий Замок, а також плани продовжити її на вул. Богдана Хмельницького.

Відтак, є п’ять варіантів, де можуть збудувати першу станцію канатної дороги. Перший варіант передбачає облаштування станції на вул. Замковій (поблизу школи-гімназії «Галицька») на схилі північної частини Губернаторських валів.

Другий варіант: станція розташована на місці спортивного майданчика на Губернаторських валах з південної сторони від вул. Кривоноса. На цьому місці був оборонний рів, тому необхідно провести археологічні дослідження. Проектом передбачено облаштування станції у двох рівнях, шляхом пониженням насипу грунту. Над посадковою платформою передбачено облаштувати громадські приміщення. У ДПТ зазначено, що недоліком такого варіанту є трасування канатної дороги над дахом колишнього монастиря і церкви Св. Климентія.


У одному з зазначених місць збудують першу станцію канатної дороги. Зеленим кольором позначений перший варіант, червоним – другий варіант, синім – третій, жовтим – четвертий і коричневим позначений п’ятий варіант

Третій варіант: станція розташована на вул. Насипній, поблизу головного управління ДСНС у Львівській області. Четвертий варіант: станція може бути розташована на площі Данила Галицького, однак для підняття кабінок канатної дороги на необхідну висоту треба зробити трирівневу надбудову з технічними приміщеннями. На думку архітекторів, цей варіант не вписуватиметься у сформоване архітектурне середовище площі.

П’ятий варіант: станцію можуть розмістити в південній частині площі Старий Ринок. Допоміжні приміщення планують розташувати на цокольному поверсі станції канатної дороги.

«Це варіанти розташування станцій для потенційних інвесторів, бо одна з п’яти ділянок має бути відведена [для облашутвання станції канатної дороги] ЛКП «Зелений Львів». Кожен виробник канатних доріг має свої технологічні особливості і може бути різному висота. Протягом урбаністичного дослідження було зрозуміло, що ці зони можливі для розташування станцій канатної дороги», – сказав ZAXID.NET головний архітектор Львова Юліан Чапліський, який зазначив, що інвестиційний конкурс визначить найкращу технологію будівництва канатної дороги і відповідно місце першої станції.


Блакитним кольором позначені середня та третя станція канатної дороги. Фіолетовим кольором – канатна дорога з Підзамча у парк Високий Замок

Канатна дорога на Високий Замок матиме три станції. Друга станція буде розташована поблизу Львівського державного університету внутрішніх справ та церкви Св. Климентія. Третя станція канатної дороги буде розташована під копцем (штучний пагорб насипаний на верхівці Замкової гори), звідки люди зможуть самостійно підняти нагору. З третьої станції до оглядового майданчика копця мають облаштувати ліфт для людей з обмеженими можливостями. На кожній з трьох станцій канатної дороги люди зможуть вийти на оглядові майданчики.

У перспективі канатну дорогу хочуть продовжити на вул. Богдана Хмельницького. Автори детального плану також пропонують з’єднати окремою канатною дорогою Підзамче і Високий Замок. Від залізничної станції Підзамче хочуть облаштувати канатну дорогу, яка б закінчувалась поблизу другої станції канатної дороги на Високий Замок, відтак люди б могли пересісти із однієї станції на іншу. Однак, за словами Юліана Чаплінського, це лише ідея і може розглядатись, як друга та третя черга будівництва.

Згідно з ДПТ, приміщення ДП НДІ «Система», що на вул. Кривоноса,6 планують переобладнати під туристичний центр, біля якого запроектовані відкриті паркінги.

Проектом також заплановано розміщення громадських санвузлів: при головному вході у парк (з вул. Ужгородської і вул. Замкової, поблизу туристичного центру на вул. Кривоноса, на станціях витягів канатної дороги та ін. Передбачена також реконструкція громадських туалетів при вході у парк з вул. Опришківської.

«Запроектована реконструкція будівлі телестудії, з розміщенням на даху ресторану, що повертається навколо своєї осі, з видовими терасами. Проектом передбачена реконструкція скверу із скульптурами біля церкви Святого Миколая і біля пішохідного підземного переходу на вул. Богдана Хмельницького», – йдеться у документації.

Пропозиції та зауваження щодо розробленого детального плану території можна подавати до відділу громадського партнерства «Секретаріату ради» Львівської міськради до 15 грудня. Пропозиції можна подати через ЦНАП на пл. Ринок, 1.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини