Дерев’яні храми Львова у фотооб’єктиві

© Kostiantyn Baraniuk

Пропонуємо Вашій увазі кілька штрихів до історії храмової архітектури Львова. Дерев’яні храми нашого міста – які вони? Що нам про них відомо? Це оповиті ностальгією та романтикою “дари” минулого чи навпаки – голос майбутнього, який ще тільки маємо почути та розпізнати? Відповідь на ці питання  в кінцевому результаті дасть час. А поки що – приємного та інформативного перегляду!

Храм св. Трійці (вул. Майданна, 1а)

©

Храм збудований у 1654 році, але дуже добре зберегіся до сьогодні. Матеріалом будови була смерека. У формі півкругляків зложених у зруб. Однобанна церква зі стіжковим чотирескатним накриттям. Побудована разом з дзвіницею.

©

Стінопис 1683 року: сцени Страшного Суду, Страсті Христові, неканонічні сюжети. Після Другої світової війни церкву закрили, у 1970 реставрували, але на поч. 90-х вона знову потребувала реставрації. У 2007 здійснили капітальний ремонт з перекриттям даху. Більше про храм…

Храм Божої Премудрості УКГЦ (Св. Миколи 1795, Чернеча гора, 1, Бойківщина)

©

Церква зведена у 1795 році в с. Кривка (сьогодні Турківського району Львівської області). Після того, як у селі у 1927 році постала існуюча сьогодні дерев’яна церква, стару, стараннями директора Національного музею у Львові Іларіона Свєнціцького та митрополита Андрея Шептицького і блаженного архимандрита Климентія Шептицького, розібрали і перенесли до Львова на Кайзервальд. На новому місці її поставили майстри Тома Джурин та Прокіп Демків у 1930 році, де вона стала церквою Премудрости Божої студитської Лаври.

©

Навесні 1931 року церковне подвір’я обвели огорожею, збудували дерев’яні ворота і невеличку хвіртку. Цього ж року церква освячена. Оригінальний іконостас зберегли і поставили до нової церкви в Кривці, тому у церкві Премудрости Божої встановили іконостас зі старої церкви с. Воля-Жовтанецька (сьогодні Кам’янка-Бузького району, Львівської обл.) В 1966 році у Львові створено Музей народної архітектури і побуту і церква стала його першим експонатом.

Храм Свв. Володимира і Ольги УГКЦ (Чернеча гора, 2, Лемківщина)

©

Храм Свв. Володимира і Ольги є копією церкви 1831 року, що в с. Котань Кросненського воєводства (Республіка Польща). Збудована на пожертвування лемків США, Канади, музею і лемківської громади Львова. Місце під церкву посвятив патріарх греко-католицької церкви кардинал Мирослав Любачівський та митрополит Володимир Стернюк у 1991 році.

©

У плані складається з трьох зрубів, які перекриті верхами різної височини. Завдяки цьому будівля має динамічну композицію – нижча над вівтарем, дещо вищу над навою, і нарешті – башта – дзвіниця над бабинцем. У силуеті башта є висотною домінантою, конструктивним і смисловим акцентом. Церква експонується в секторі “Лемківщина” з 1992 року.

Храм Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ КП (м. Львів – Рудно вул. В. Великого, 24)

©

Святиню збудовано 1935 р. для польських мешканців Рудно за проектом архітектора Людвіга Вельтже. Після Другої світової війни храм перетворили на шкільний спортзал. До кінця 1980-х рр. будівля ще мала оригінальний, хоч і понищений часом вигляд – стіни були з відкритих дерев`яних брусів, дахи були покриті гонтом. З 1990 р. за облаштування колишньої святині взялася православна громада селища, якій передали будівлю і 7 січня 1990 р. у ньому відбулося перше богослужіння. 24 грудня 1995 р. храм відвідав Патріарх Київський і Всієї Руси-України Філарет.

Храм Великомученика і цілителя Пантелеймона УАПЦ (вул. Кн. Ольги, 1а)

©

Будівництво храму тривало близько року. Освячений він був 25 лютого 2007 року тоді ще архиєпископом Львівським, а тепер Блаженнішим Макарієм, Митрополитом Київським і всієї України УАПЦ. Церква побудована у гуцульському стилі майстрами із Ворохти із ініціативи о. Василя Гнатіва.

Храм Святого Володимира Великого УГКЦ (вул. Конотопська, 8а)

©

Освчення церкви відбулось 28 липня 2008 року.

Храм Покрови Пресвятої Богородиці УАПЦ (вул. Щирецька, 36)

©
©

Храм Покрови зведений у вересні 2008 року. Чин освячення церкви здійснив  предстоятель УАПЦ Митрополит Мефодій. Трикупольний дерев’яний храм, прикрашений дерев’яною різьбою, збудований у лемківському стилі. Тому і у Львові, і навіть за межами України (в Польщі) його називають “лемківською православною церквою”. В будівлі храму відображено історію й традиції лемківського етносу, своєрідну, неповторну красу церковної архітектури Лемківщини та й загалом мальовничість цього прадавнього українського краю.

Введення в храм Пресвятої Богородиці УАПЦ (вул. Запорізька)

©

У 2004 році на місці майбутнього храму було посвячено хрест. Проект церкви розробив її настоятель о. Олег Михалик. Будівництво завершили до листопада 2008 року. 30 листопада владика Макарій разом із духовенством Львівської єпархії УАПЦ освятили храм. Тоді ж відбулося перше богослужіння. Храм має планування у формі хреста, одну баню.

Церква Блаженних мучеників УГКЦ (вул. Стрийська, 29)

©

Церква збудована з ініціативи Українського Католицького Університету у 2009 р. Керував будівництвом о. Богдан Прах, нині ректор УКУ. Проект розробив архітектор Роман Сулик, відомий і своїми публікаціями з історії української дерев’яної архітектури. Будівництво було завершене у квітні 2009 року. Освячено храм 2 травня і названо на честь Блаженних Мучеників УГКЦ, беатифікованих під час візиту Папи Івана Павла ІІ до Львова 27 червня 2001 року.

Церква Блаженних мучеників УГКЦ (вул. Стрийська, 29)

©
©

2 травня 2009 року студентські капелани-священики Львівської Архиєпархії УГКЦ, семінаристи та студенти встановили хрест на місці майбутньої будівлі.

©

Храм спорудив Володимир Артемович (перзидент будівельної корпорації Галичартбуд) на честь свого сина Олексія, колишнього студента Львівської Політехніки. 18 грудня 2009 храм освятив Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Владика Ігор (Возняк).

Храм Покрови пресвятої Богородиці УАПЦ (вул. Демнянська, 4)

©
©

Будівництво храму розпочалось 2012 року. Взимку освячено наріжний камінь під будову. В грудні приступили до роботи, а вже через вісім місяців святиня була збудована. 19 жовтня 2013 року владика Макарій освятив храм.

Храм Благовіщення УПЦ КП (вулиця Антонича)

©

29 вересня 2013 року митрополит Львівський і Сокальський УПЦ КП Димитрій освятив хрест під майбутнє будівництво храму. 31 серпня 2014 року Владика Димитрій освятив уже сам храм на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці. Тоді ж у новоосвяченому храмі відбулась перша літургія. Поруч з храмом знаходиться найбільша в Україні фігура Матері Божої, висота якої сягає 16 м.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ КП (вул. П. Орлика, 1)

©

У 2002 – 2014 рр. на місці храму стояла капличка. У 2014 – 2015 тривало будівництво храму. Зведено його було у 2015 році, а освячено 12 вересня 2015 року патріархом Філаретом та Владикою Димитрієм (Рудюком). Головний меценат будівництва – Олег Баляш.

Євген Гулюк, Софія Предка

Фото: Костянтин Баранюк

Джерело: Духовна велич Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини