19 травня не забудь одягнути вишиванку!

Малеча у вишиванці © vc.com

День вишиванки — всеукраїнське свято, ще одне нагадування про те, що кожному з нас треба берегти давні традиції створення та носіння українського етнічного одягу. Адже якщо вишиванка ще донедавна припадала порохом у шафах багатьох, то сьогодні це модний і стильний елемент одягу, який можна і варто носити не лише на свята, а й у будні.
День вишиванки відзначаємо щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного. В цей день дорослі та малі українці та україночки одягають вишиванки і приходять у них на роботу, в університет, школу чи садочок. Всеукраїнську акцію «День української вишиванки» започаткувала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк у 2007 році.

День вишиванки © knukim.edu.ua
День вишиванки © knukim.edu.ua

Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.
День Вишиванки – ось як це було у попередні роки:

2007 рік

День вишиванки © zhitomir.today
День вишиванки © zhitomir.today

У вишиванках прийшли на пари студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

2008–2009 роки

Дівчата у вишиванках © sendflowers.ua
Дівчата у вишиванках © sendflowers.ua

Свято поширюється на всі навчальні та освітні заклади.

2010 рік

Чернівці 2010р. @ День вишиванки
Чернівці 2010р. @ День вишиванки

Цей рік ознаменувався особливим колоритом. До акції долучилося ледь не всі чернівчани. У вишиванках можна було побачити не тільки рушійну силу свята – молодь, а й таксистів, лікарів, перукарів, пекарів, кондукторів, кравчинь і навіть металургійників. Свято підтримали в Запоріжжі, Сімферополі, Львові, Рівному.

2011 рік

День вишиванки © zhitomir.today
День вишиванки © zhitomir.today

П’ятирічний ювілей свята ознаменувався встановленням Гіннесівського рекорду за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На Центральній площі Чернівців зібралося понад 4000 людей у вишиванках. Цього ж року швейне підприємство пошило величезну вишиванку (4 на 10 метрів) для центрального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

2012 рік

Малеча у вишиванці © День вишиванки
Малеча у вишиванці © День вишиванки

Започатковано традицію дарувати вишиванки немовлятам, народженим цього дня в Чернівцях. Саме з цієї події починаються заходи кожного наступного року.

2013 рік

День вишиванки © unso.in.ua
День вишиванки © unso.in.ua

Доба вишиванки. Свято розтягнулося на цілу добу та запам’яталося університетським благодійним ярмарком солодощів, на котрому було зібрано майже 16 тисяч гривень та передано онкохворим діткам, що лікуються в обласній дитячій лікарні. Акція продовжилася і вночі та закінчилася авторською люмінесцентною фотовиставкою Олександра Ткачука «Орнаменти, що світяться».

2014 рік

День вишиванки © chask.net
День вишиванки © chask.net

З-поміж найцікавіших заходів — підбиття підсумків всеукраїнського фотоконкурсу «Моя родина у вишиванці», а також одночасне виконання студентами у вишиванках державного гімну по всій Україні. До свята приєдналися 8 країн світу: Канада, США, Італія, Німеччина, Франція, Росія, Румунія, Португалія.

2015 рік

День вишиванки НВК Дев'ять Кам'янець-Подільський © nvk9.inf.ua
День вишиванки НВК Дев’ять Кам’янець-Подільський © nvk9.inf.ua

День вишиванки у 2015 році припадає на 21 травня. Організатори закликають усю Україну в цей день одягнути вишиванку на знак єдності. Започаткована акція «Подаруй вишиванку захиснику», яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО. Військовим на передову за допомогою волонтерів планується передати вишиванки, аби вони служили оберегом. Свято ознаменувалося всевітнім масштабом, до акції долучилися близько 50-ти країн світу.

2016 рік

Всесвітній день вишиванки відзначає сьогодні, 19 травня.

Джерело: prolviv.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини