Джонсон запропонував направити $61 млрд на допомогу Україні та надати їй ATACMS

Законопроєкт про додаткове фінансування для України, який підготував спікер Палати представників США Майк Джонсон, пропонує виділити близько 61 млрд доларів, а також швидко передати Україні далекобійні ракети ATACMS.

Про це передає Європейська правда.

Законопроєкт передбачає виділення приблизно 23 мільярдів доларів на поповнення запасів зброї армії США, які можуть бути використані для військової допомоги Україні.

Додатково за програмою Foreign Military Financing, яка передбачає виділення грантів на купівлю зброї у виробників, проєкт Джонсона закладає 1,6 мільярда доларів.

Окреме положення законопроєкта передбачає, що адміністрація Джо Байдена має “якнайшвидше” передати Україні далекобійні ракети ATACMS. Водночас президент США може відкласти це рішення, якщо воно “буде шкодити інтересам національної безпеки США”.

Що стосується економічної допомоги, то законопроєкт передбачає виділення 7,85 мільярда доларів у вигляді кредитів до 30 вересня 2025 року. Серед умов витрат цих коштів – заборона виплат пенсій.

Водночас після листопада 2025 року Байден зможе списати 50% заборгованості за цими кредитами, а з 1 січня 2026 року – 100% заборгованості за умови, якщо це рішення підтримає Конгрес.

Законопроєкт Джонсона містить низку вимог до адміністрації Байдена стосовно звітності.

Протягом 30 днів після ухвалення адміністрація має надати Конгресу звіт про всю зброю та пов’язане фінансування, яку США надали Україні з 24 лютого 2022 року. А протягом 60 днів – звіт про те, як здійснювався контроль за обліком зброї.

Крім того, протягом 45 днів Конгрес США має отримати від адміністрації Байдена “стратегія підтримки України”, яка повинна бути багаторічною та містити перелік “конкретних цілей”, які адміністрація прагне досягти.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини