Раптово помер відомий публіцист і громадський діяч Дмитро Капранов

16 квітня помер публіцист і громадський діяч Дмитро Капранов.

Про це повідомили на сторінці братів Капранових у Facebook, – пише Громадське.

«Друзі, в нас біда. Сьогодні зранку раптово помер Дмитро. Коли і де прощання, напишу завтра. Все решта скасовується, пробачте», — йдеться в повідомленні.

Брати Капранови (Дмитро та Віталій) – українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі, блогери. Народилися 24 липня 1967 року в Дубоссарах, нині Молдова. Мають старшого брата Сергія.

Саме двоє братів заснували відомий YouTube-канал «імені Т.Г. Шевченка» про історію України.

undefined

На Форумі видавців у Львові, 2014

З початку повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року брати Капранови боролися з російськими окупантами зі зброєю в руках у Києві в лавах полку «Азов».

Дитинство провели на Миколаївщині – в Очакові, звідки родом батьки. Української мови в школі не вивчали. Крім загальноосвітньої школи, закінчили ще спортивну (відділення греко-римська боротьба) та музичну (клас фортепіано).

Вищу освіту отримували в Уральському політехнічному та Московському енергетичному інститутах за фахом «Технічна кібернетика».

Одружившись 1988 року із сестрами-близнючками, переїхали до Москви, де працювали на різних посадах у фармацевтичному та виноробному бізнесі. На початку 90-х у Москві брати Капранови видавали українську газету «Тинди-ринди» та журнал української фантастики «Брати».

1998 року повернулися до України і зайнялися в Києві видавничою справою. Перший книжковий проект – каталог книжок поштою «Книгоноша». 1999 року разом з телеканалом «1+1» та шоколадом «Корона» організували перший всеукраїнський конкурс гостросюжетної літератури «Золотий Бабай». 2000 року створили видавництво «Зелений пес».

Брати Капранови написали і видали такі книги: фантастичний роман «Кобзар 2000» (2001), магічний детектив «Приворотне зілля» (2004); роман «Розмір має значення» (2006); книгу статей «Закон Братів Капранових» (2007); збірку оповідань для дітей «Зоряний вуйко» (2009); роман «Кобзар 2000 + Нові розділи + Найновіші розділи» (2010); роман «Щоденник моєї секретарки» (2011); книгу «Мальована історія Незалежної України» (2013); збірку оповідань «Веселих свят!» (2014); роман «Забудь – річка» (2016).

Із 2004 року брати Капранови видають літературну газету «Друг Читача» та спільно з «Главредом» ведуть проект «Книжкові сезони», із 2005 року – проект «Гоголівська Академія». Є кураторами культурної програми ярмарку «МЕДВІН: Книжковий світ» з 2009 року. 2011 року започаткували перший Всеукраїнський конкурс двійників Тараса Шевченка.

Паралельно з літературною, видавничою, торгівельною та громадською діяльністю писали публіцистику та друкуються у різних українських ЗМІ.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини