Влада Угорщини надіслала лист державам ЄС щодо «утисків угорців» в Україні

Угорщина підготувала та розіслала іншим країнам-членам Європейського Союзу документ, в якому виклала претензії до України щодо угорської національної меншини в країні.

Про це стало відомо із заяви, яка є у розпорядженні «Радіо Свободи», – пише Варта1.

У документі йдеться, що захист національних меншин є одним із пріоритетів, зазначених у переговорній рамці щодо вступу України до ЄС, а тому Угорщина вимагає відновлення прав національних меншин угорської громади в Україні на той самий рівень, який був до 2015 року.

Угорщина вимагає відновити права, які гарантують вільне використання угорської мови в Україні та відновити право на політичне представництво на регіональному та національному рівнях.

Наразі в українських школах навчається 20 тис. учнів з угорською мовою навчання.

«Всупереч попереднім обіцянкам, потреби представників угорської громади в Україні були проігноровані, наприклад, у випадку визначення предметів, які мають викладатися українською мовою в школах угорської меншини», – йдеться у заяві.

У листі вказано, що після переформатування адміністративних районів в Україні, змінилося співвідношення населення в регіоні.

«Обов’язкове 10% співвідношення, яке національні меншини повинні досягти серед місцевого населення, щоб мати можливість претендувати на мовні права, не є виправданим у випадку з національними меншинами», – йдеться у документі.

Угорщину не влаштовує, що угорська громада не має свого делегата у Верховній Раді.

«Угорщина просить, щоб угорській громаді було надано право на політичне представництво, і в цьому контексті було дозволено використання національної мови під час виборчих кампаній, референдумів та загалом у суспільному житті, як це було раніше», – додали у листі.

Вимоги Угорщини можуть стати значною перешкодою для подальшої інтеграції України до ЄС.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини