Україна підписала безпекові угоди з Італією та Канадою

Україна підписала чергову угоду про гарантії безпеки. Цього разу домовленості уклали одразу з двома союзниками.

Ввечері 24 лютого, у другу річницю початку повномасштабного вторгнення, Україна та Італія підписали безпекову угоду. Це сталося під час візиту глави уряду Італії Джорджії Мелоні до Києва, – пише 24 канал.

Обговорили подальшу підтримку

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що зустрічі з главою уряду Італії завжди змістовні. За його словами, важливим результатом сьогоднішньої стало підписання двосторонньої безпекової угоди.

Цей документ закладає міцну основу для тривалого безпекового партнерства між Україною та Італією, – зазначив український лідер.

Крім цього, він розповів, що вони обговорили й подальшу підтримку України в контексті головування Італії в G7.

Володимир Зеленський подякував Італії за підтримку України у боротьбі з Росією.

Україна уклала угоду також і з Канадою

24 лютого у Києві президент України Володимир Зеленський з прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою.

Зокрема, цей документ передбачає виділення Канадою у 2024 році понад 3 мільярди канадських доларів макрофінансової та оборонної допомоги Україні.

Що означають ці угоди

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак пояснив, чим відрізняються та що передбачають ці угоди. Він зазначив, що договір із Італією закріплює основні компоненти безпекових зобов’язань з боку Італії, зокрема щодо довгострокової військової та фінансової допомоги впродовж її дії. Вона визначає пріоритетні сфери двосторонньої безпекової співпраці між Україною та Італією у військовій і невійськовій сферах, зокрема в політичній, фінансовій, гуманітарній та у сфері реформ.

У документі зафіксовано, що Італія й надалі забезпечуватиме найнагальніші та найбільш невідкладні потреби України для зміцнення її безпекових можливостей,
– написав він.

Він наголосив, що Італія вже продовжила на 2024 рік дію відповідного законодавства, яке дозволяє подальшу військову підтримку, і надаватиме допомогу Україні протягом десяти років дії цієї угоди.

Крім цього, Італія і далі робитиме свій внесок у Місію ЄС із надання військової допомоги Україні шляхом проведення підготовки військовослужбовців. Також продовжиться партнерство з Одесою та областю з метою надання підтримки, відбудови, посилення стійкості та проведення реформ.

Окремі блоки документа окреслюють співпрацю в питаннях санкційного тиску на агресора та притягнення Росії до відповідальності. Угода фіксує конкретні обсяги наданої Україні фінансової підтримки та військових пакетів від Італії з початку повномасштабної російської агресії разом із зобов’язанням Італійської Республіки продовжувати надавати таку допомогу впродовж усіх десяти років чинності договору.

За словами Єрмака, документ підтверджує підтримку з боку Італії майбутнього членства України в НАТО, зокрема шляхом підтримки українських реформ та сумісності Сил безпеки й оборони України з Альянсом.

Угода фіксує механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної військової агресії проти України, – зауважив він.

Угода з Канадою засновує канадсько-українське стратегічне безпекове партнерство, яке визначає сфери для посилення двосторонньої співпраці в різних галузях, включаючи оборону, стабільність і стійкість.

Окрім того, документ підтверджує підтримку Канадою майбутнього членства України в НАТО, у тому числі шляхом підтримки українських реформ та сумісності сил безпеки і оброни України з Альянсом.

Також угода фіксує механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної військової агресії проти України, а також передбачає допомогу Україні у зміцненні власних спроможностей для належного реагування на можливу ескалацію агресії з боку Росії.

Документ є чинним протягом десяти років з дати його підписання й передбачає можливість його перегляду партнерами у разі вступу України до НАТО до завершення дії.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини