“Обслуговувати українською тут нікого не будуть”: в Одесі власник кафе вигнав відвідувачку через мову

В Одесі знову спалахнув мовний скандал.

В Одесі в одному із закладів харчування відвідувачку відмовилися обслуговувати української мовою. Власний закладу вступив зі жінкою у мовний конфлікт.

Обурена відувачка зняла інцидент на відео та виклала його у соцмережі, передає ТСН.

На ньому власник кафе Cafe de Fleur особисто вийшов у зал до жінки та заявив, що вижене її із закладу. Свою відмову обслуговувати клієнтку українською пояснив тим, що погано нею володіє.

@rvn.ua

На жаль, випадки відмови в обслуговуванні українською мовою в Одесі ще існують. Але рідко, фіксуймо їх разом за хештегом #рвнсрач #одеса #одесити #українськамоваводесі #рвн #робимовамнерви #мовнийзакон

♬ оригінальний звук – «РОБИМО ВАМ НЕРВИ»

За його словами, це його приватна власність, а отже, обслуговувати українською тут нікого не будуть.

“Я можу і відмовити в обслуговуванні. Я господар кафе”, – відповів власник на прохання спілкуватися українською мовою.

Власник закладу розповів про те, що у школі його вчили російською. До слова, на кадрах видно, що меню у закладі теж російською.

Після цього жінці сказали піти із закладу, бо він нібито закривається. На що обурена жінка викликала поліцію та написала заяву.

Представниця мовного омбудсмена в Одеській області Ярослава Вітко-Присяжнюк прокоментувала ситуацію. Вона зазначила, що відповідно до статті 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” обслуговування за замовчуванням повинно бути державною мовою.

“За порушення якої, між іншим, передбачена адміністративна відповідальність. Виганяти клієнтку із закладу за прохання обслуговувати державною – це більше, ніж просто порушення законодавства. Гадаю, власник кафе сьогодні сповна відчув реакцію суспільства на подібне”, – зазначила Вітко-Присяжнюк.

За її словами, інцидент не залишився непоміченим в секретаріаті Уповноваженого із захисту державної мови

“Ми вже вживаємо відповідних заходів щодо безпосереднього порушника. Про результати проінформую вже згодом”, – запевнила вона.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини