У Львові погасили унікальну марку – весь наклад «Кассандри» викупили одразу

У Львівському оперному театрі відбулося погашення унікальної марки із зображенням гобелену “Кассандра” української мисткині-килимарки Стефанії Шабатури.

Гобелен Стефанії Шабатури “Кассандра”, який став прототипом марки, зараз експонують у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Там же можна придбати однойменну марку.

За словами ініціатора заходу – міжнародного громадського діяча Юрія Котика, весь наклад марки “Кассандра” після друку викупив і подарував театру меценат, який побажав бути неназваним.

Наскільки мені відомо меценат викупив весь тираж, і він хоче всі ці марки, а їх близько 5 000 блоків, подарувати Львівській опері, щоб вони скористалися і продавали ці марки на потреби чи ЗСУ, чи культури, чи мистецтва, чи переселенців. Думаю, керівники Опери та колектив самі це вирішать“, – розповів Юрій Котик.

Прокинься, Троє! Смерть іде на тебе!!!” – такий напис із гобелену повторили на марці. Скопіювали також сюжет гобелену – віщунку Кассандру у вогні, аполікаліпсис,  та потвору, яка знищує світ. Директор львівської Укрпошти назвав цю марку однією із найкрасивіших з усіх надркованих останнім часом.

Коли зробили марку, і коли побачили цю Кассандру наживо, – це виглядає просто вражаюче! Це одна із найкрасивіших марок напевно, вона є дуже на часі і дуже хвилююча. Вона не передать експресії, як сам гобелен передає. Але вона буде тим поштовхом, триггером, щоб людей залучити подивитися, наскільки мистецтво може бути вражаючим“, – розповів директор Львівської дирекції Укрпошти Євгеній Савчук.

Марка символізує попередження про небезпеку, яку становить для світу країна-агресорка росія.

Почесний амбасадор Львова Орест Зуб, який взяв участь в погашенні марки, збирається поширити її за кордоном.

Це не просто є символіка боротьби українського народу, це символіка боротьби в межах всієї цивілізації. Гомер в своїй поемі “Іліада” вперше зафіксував факт геноциду троянського народу, тобто воно було, воно є, і українці зараз це переживають. Перші марки підуть до моїх колег із польської організації World for Ukraine. У грудні організовуємо велику конференцію у Жешуві, яка буде стосуватися безпосередньо гуманітарної підтримки України

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини