“Україна – не Росія! І ніколи нею не стане! Будьте ви прокляті!”: Кучма звернувся до Росії

Другий президент України Леонід Кучма оприлюднив звернення до українців щодо повномасштабної війни Росії проти України, завершивши його назвою своєї книги “Україна – не Росія”.

Відповідне звернення вдень у четвер, 10 березня, оприлюднила його речниця Дарка Оліфер у Facebook, передає Українська правда:

“За все своє довге життя я ніколи не відчував стільки гордості, болю та гніву, як за ці дні.

Хоча інколи здається, що і наша земля, і наші серця палають у вогні вже не 15-й день, а цілу вічність.

Що вже цілу вічність росіяни бомблять Харків і Чернігів, Суми та Київ, Житомир та Миколаїв.

Я лишаюся вдома, в Україні, тому що всі ми на рідній землі, іншої немає. І боронити її ми будемо до самої перемоги всі разом. Без поділу на партійні колони, без особистих інтересів та старих чвар. Об’єднавшись навколо Прапора, Армії, Президента.

Україна – не Росія. І ніколи не стане Росією. Не дочекаються.Ми вже перемагаємо. І цього не зупинити.

А на адресу РФ скажу лише, що приєдуюсь до слів моїх співвітчизників, які в один голос кажуть: будьте вы прокляты”.

Кучма сказав, що пишається “надлюдською мужністю” воїнів ЗСУ, самовідданістю волонтерів і згуртованістю всіх громадян.

Другий президент у зверненні згадав також про знищення російськими окупантами Ірпеня, Бучі, Ворзеля, облогу Маріуполя та бомбардування російською авіацією пологового будинку в місті.

Раніше 27 лютого Кучма підписався під спільним зверненням першого і третього президентів України Леоніда Кравчука та Віктора Ющенка щодо війни з Росією. 1 березня Кучма звернувся до росіян і закликав їх зупинитися і вжахнутися геноцидом, який вони розпочали проти мирних українців.

Кучма опублікував у 2003 році книгу під назвою “Україна – не Росія”, у якій виклав свої думки щодо історії України, політичну та економічну політику після 1991 року та її майбутнє серед країн світу. Однією з тез книги було те, що Росії нібито вигідно підтримувати незалежність України, а будь-який президент України – буде “людиною Росії” в Києві.

У цій книзі другий президент спробував порівняти національні характери та культури українців та росіян, зазначивши, що українцям більше притаманні любов до порядку.

Свого часу більшість російських оглядачів, політичних та культурних діячів розкритикували книгу Кучми, зокрема через те, що вона, мовляв, розділяє “братні народи”.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини