Дружина італійського співака заспівала повстанську пісню Bella Ciao українською (відео)

Італійський співак Альфонсо Олівер та його дружина-українка презентували кліп на італійську пісню Bella Ciao, “Прощавай, красуне”, у двомовній версії – українською та італійською.

Виконали її італійський співак Альфонсо Олівер і його дружина-українка Лідія Ігнатенко, – розповіла Лідія Ігнатенко, передає Gazeta.ua.

“Нове аранжування композиції наблизило її до сучасного слухача. У звучанні поєднані класичні інструменти та електронні мотиви. Кліп – метафора, де історія партизан стає історією невидимого переслідування, яке можна інтерпретувати, як втечу від упереджень чи минулого”, – розповів співак.

Головними героями кліпу є сам Олівер та його дружина. Альфонсо регулярно відвідує Україну з 2016 року. Переклав і заспівав ряд відомих українських творів – зокрема, пісню “Мам” Андрія Кузьменка “Скрябіна”. Також є автором і виконавцем багатьох ліричних і смішних пісень, в яких розповідає про любов до українського борщу, маршруток і просить президента дати дозвіл на проживання в Україні.

Альфонсо, каже, що вирішив поєднати два народи творчістю, й лише слухачі можуть оцінити, наскільки це йому вдається. Багато творів Альфонсо звучать двома мовами.

Щодо популярної романтичної пісні “Прощавай, красуне”, досі вона звучала радше в акустичних версіях чи в аматорських перекладах українською. Проте під час виступів співака в Україні її активно просили виконувати, тому вирішив заспівати її знову, і щоб цього разу вона теж зазвучала українською. Для Лідії це дебют у музиці.

Існує думка, що пісня Bella ciao – запис композиції “Койлен” Мішки Циганова, єврейського українця з Одеси. Музика – начебто суміш українського фольклору та ідишу.

“Можливо, це збіг обставин чи доля, але сьогодні Bella ciao повертається на Батьківщину під назвою “Прощавай, красуне”, – каже Лідія Ігнатенко.

В Україні існує критика щодо пісні через те, що її виконували червоні партизани, які боролися проти фашистів та нацистської окупації Італії в 1940-х. Проте її радше варто сприймати як боротьбу проти окупанта, ніж героїзацію комунізму.

У жовтні 2018 року Альфонсо Олівер випустив пісню про любов до львівської маршрутки “Я люблю тебе маршрутка”. Ідея виникла 2017 року, коли артист зайшов в українську маршрутку, переповнену пасажирами.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини