«Вакциновані аплодують тисячі гривень, яка буде здерта з антиваксів» – Богуцька про обіцяну Зеленським виплату

Обіцянку президента Володимира Зеленського виплатити українцям по тисячі за вакцинацію сприйняли неоднозначно. Одразу з’явилося словосполучення «Вовина тисяча». Деякі політики припустили, що влада хоче ввести суспільство в оману, або ризикує його ще більше розколоти. Водночас експерти зауважують, що матеріальна стимуляція громадян до щеплення від СOVID-19 не є українським винаходом і може таки покращити ситуацію з імунізацією населення.

Громадяни України, які пройшли повний курс вакцинації від COVID-19, отримають по одній тисячі гривень, заявив президент Володимир Зеленський. Нині відомо, що гроші можна буде отримати після 19 грудня 2021 року. Точний механізм виплати невідомий. Відомо, що треба буде реєструватися у застосунку «Дія». Тим повністю вакцинованим, хто не має можливості скористатися цим застосунком, обіцяють згодом повідомити і про альтернативні методи отримання коштів, передає Радіо Свобода.

Тисячу за вакцинацію неможна буде отримати готівкою – ці гроші будуть своєрідним депозитом, який можна буде витратити на обмежений перелік послуг/

«Кожен, хто отримав два щеплення, зможе отримати одну тисячу гривень. Швидко і зручно – тобто через додаток «Дія». За ці кошти можна буде придбати абонемент у спортзал або фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал чи виставковий центр або купити квитки для мандрівок усередині країни», – заявив Зеленський.

Президент запевнив, що на реалізацію цієї програми до кінця року буде надано близько трьох мільярдів гривень, і стільки ж – на початку 2022-го.

Прессекретар президента Сергій Никифоров наголосив, що насамперед йдеться не про «тисячу за вакцинацію», а про масштабну програму з підтримки бізнесу, мовляв, влада не напряму дає гроші бізнесу, а видає гроші людям, підтримуючи їхнє рішення вакцинуватися. За його словами, перелік послуг сформували таким чином, щоб підтримати послуги, які найбільше, на думку влади, постраждали від пандемії коронавірусу і карантинних обмежень.

«Механізм виділення грошей ще проробляють, але вже зараз можна сказати, що це не готівка на руки. Це буде певний ваучер або сертифікат, або депозит – називайте? як хочете – на перелік товарів та послуг. Вичерпний список оголосимо найближчим часом, але узагальнено це культура, мандри та спорт. Тому є і третій плюс від програми – заохочення саме культурного та спортивного розвитку українців», – пояснив речник Зеленського 16 листопада у Facebook.

Він додав, що кошти зможуть отримати «всі українці, які пройшли повний курс вакцинації… до 19 грудня і після».

Втім, ініціатива президента Зеленського щодо виплати 1000 гривень щепленим від COVID-19 українцям може ще більше розколоти суспільство. На цьому наголошує народна депутатка від «Слуги народу» Єлизавета Богуцька. На її думку, ініціатива є «неправильною».

«Добрими намірами… Як я й думала, тисяча на вакцинацію ще більше розколе тих, хто «за» і «проти». Вже зранку ФБ переповнений мемами із Зеленським на 1000-гривневих купюрах, а у відповідь вакциновані аплодують тисячі гривень, яка буде здерта з антиваксів…

Неправильно це все. Фінансова турбота держави про здоров’я своїх громадян, які незалежно від вакцинації здають ПЛР-тести за перших симптомів будь-якої ГРВІ-інфекції та платять за це в середньому 600 грн – говорить про якусь дивну турботу», – написала вона у Facebook.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини