День Віри, Надії, Любові та матері їх Софії – традиції, прикмети і головні заборони свята – що не можна робити 30 вересня

День святих великомучениць Віри, Надії, Любові та їх матері Софії – особливе свято для православних вірян. 30 вересня – трагічна дата, віруючі згадують подвиг трьох юних сестер. Особлива увага приділяється в цей день поведінці жінок і дівчат.

Для них існують заборони і обмеження. У народі свято ще називають «вселенськими жіночими іменинами», – пише видання 04141.

Сестри Віра, Надія, Любов, чиї імена означають три головні християнські чесноти, стали великомученицями у віці 12, 10 і 9 років у II столітті нашої ери.

День Віри Надії Любові

За наказом римського імператора Адріана юних сестер катували, щоб вони відмовилися від Христа. Але молитва дала їм сили витримати катування. Не добившись свого, римляни обезголовили сестер. Подвиг їх віри є прикладом для кожного православного християнина. Мати Софія три дні і три ночі проплакала на могилах дочок, після чого Бог забрав її душу.

Влаштовувати великі застілля в день Віри, Надії, Любові та матері їх Софії не заведено через трагічну історію свята. Попри те що саме на 30 вересня відзначається не одне, а відразу чотири іменин, багато жінок вважають свято «своїм». Тому в народі свято отримало назву «вселенські бабські іменини». Заведено дякувати своїм матерям за науку, доброту і милосердя, а дочок – за послух і чуйність.

В день свята жінкам не можна працювати. Господиням краще відкласти прибирання, прання, прасування і приготування їжі на інший день. Краще відмовитися від справ, щоб не відштовхнути удачу і благополуччя.

Важливо стежити за своїми помислами і справами. Все погане, бажане іншим в цей день, неодмінно повернеться до відправника.

30 вересня по церковним звичаєм не варто грати весілля, їх краще відкласти до свята Покрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня .

Як і в більшість церковних свят, заборонено лихословити, грубити, лаятися, ображати, особливо жінок і дітей.

Вера Надежда Любовь

Раніше на Русі дівчата і жінки намагалися з ранку виплакати все своє горе в цей день. Народ вірив, що сльози спокутують всі гріхи, дозволяючи в майбутньому стати щасливішим. Зі сльозами жінки виливають всю свою гіркоту, і протягом року доведеться менше турбуватися. 30 вересня тепер неодмінно потрібно відвідати храм і помолитися матері Софії. У святої можна просити зміцнення віри, здоров’я дітей, допомоги в зачатті дитини і позбавленні від жіночих хвороб. У це свято потрібно більше часу присвятити своїм рідним.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини