172 років тому народилася Олена Пчілка: п’ять дивовижних фактів про матір Лесі Українки

У суботу, 17 липня, минає рівно 172 роки від дня, коли народилася Ольга Косач, більше відома як Олена Пчілка, – українська письменниця, перекладачка, етнограф, фольклорист і мати знаменитої поетеси Лесі Українки.

Жінка-академік, законодавиця мод і феміністка – свого часу вона була більш прославленою, ніж її донька, передає Обозреватель.

 

Творча спадщина

Олену Пчілку поважали не тільки як лідера великої зразкової сім’ї, а й за її публіцистику та переклади: знаючи не менше п’яти мов, вона перекладала на українську мову світову класику (Гюго, Пушкіна, Міцкевича, Гете, Андерсена тощо), а також написала велику кількість літературно-критичних статей про Старицького, Кропивницького, Гребінку, Лисенка.

Любов до вишиванок

Ольга Петрівна Косач любила гарний одяг і колекціонувала зразки українських вишивок. Вона вважається першим знавцем української вишивки, її авторству належить книга “Український народний орнамент”.

Перша українка, чий чоловік пішов у декретну відпустку
Після народження Лесі письменниця скаржилася на дуже погане самопочуття й лікарі прописали їй відпочинок на курорті. Поправляти здоров’я Олена Пчілка вирушила, залишивши дитину з чоловіком. Для цього Петро Косач, голова Луцько-Дубенського з’їзду мирових посередників, взяв відпустку на службі.

Відмова від русифікованої освіти

Освіту своїх шістьох дітей Пчілка не бажала довірити тодішній русифікованій школі. Разом з чоловіком вона організувала домашнє навчання, наймаючи приватних викладачів.

Діти Пчілки об’їздили чимало українських сіл, щоб, за словами самої письменниці, – “перейнятися там українським народним духом”. Для її обдарованої доньки Лесі це було початком шляху до “Лісової пісні”. Згодом Ольга Косач був першим цензором, критиком і організатором творчості Українки.

Нелюбов до більшовиків

Ольга Петрівна не визнавала комуністів, і вони їй відповідали їй тим же. 1920 року в Гадячі її заарештували, а 1929 року спробували притягнути до справи Спілки визволення України. Однак тоді 80-річна Пчілка вже не вставала з ліжка. Вона померла 4 жовтня 1930 року в Києві, на руках доньки, Ольги Косач-Кривенюк, на 17 років переживши Лесю.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини