Витрачають тисячі доларів, вимагають біде в готелях та халяльну їжу: як у Львові масово відпочивають багаті туристи з Саудівської Аравії (фото)

За добу у місті Лева туристи із Саудівської Аравії витрачають по тисячі доларів.

Цього літа до міста Лева їдуть гості із Саудівської Аравії. Це стало можливим завдяки запуску прямих рейсів із цієї багатої арабської держави (один із найбільших у світі експортерів нафти). Україна послабила візовий режим із низкою країн Перської затоки, серед яких і Саудівська Аравія. На центрових вулицях Львова та в дорогих ресторанах можна зустріти чимало гостей з цієї країни, а у люксових парфумерних магазинах зараз роблять піврічні плани виручки… Львів отримав багатих туристів, щедрих і водночас вимогливих до сервісу. Авіаквиток в один бік коштує понад 700 доларів, а за день перебування у Львові кожен дорослий саудівець витрачає у середньому близько тисячі доларів, передає Високий замок.

Як розповіла на­чальниця управління ту­ризму Львівської міської ради Галина Гриник, туристи із Саудівської Аравії обирають для поселення у Львові голов­но п’ятизіркові готелі, зокре­ма «Гранд-готель», «Цитадель», «Дністер». Каже, саудівці вимо­гливі до сервісу. Просять доста­вити їхню валізу з рецепції у но­мер. Схожі вимоги до таксистів, проте не усі водії таксі це вико­нують… Раніше, до пандемії ко­ронавірусу, саудівці відпочивали від літньої спеки у люксових го­телях країн Європи, тому звикли до високих стандартів сервісу.

«Серед ключових вимог ту­ристів із Саудівської Аравії — біде у туалетах, — продовжує розмову Галина Гриник. — Є го­телі, які вже провели рекон­струкцію, і на кількох повер­хах ванні кімнати підлаштували саме під вимоги саудівців».

У готельних ресторанах са­удівці вимагають халяльної їжі (м’ясо корів і овець, вироще­них і вбитих за правилами ісла­му, який зобов’язує мусульман вимовляти ім’я Аллаха перед забоєм тварини, — лише тоді це м’ясо буде благословенне та дозволене для споживання). Наразі не всі готелі готові за­пропонувати своїм гостям ха­ляльну їжу. Зате у Львові саудів­цям засмакував пісний борщ.

Заступниця генерально­го менеджера готелю «Цита­дель» Ірина Коношенко розповіла, що невдовзі меню у ресторані перекладуть араб­ською мовою, оскільки виявило­ся, що не усі гості зі Саудівської Аравії добре знають англійську.

«Також будемо дізнаватися, хто у регіоні виробляє халяльну їжу, і замовлятимемо для наших гос­тей-саудівців, — каже пані Ірина. — Виявилося, що з цим у Львові велика проблема… Наразі наші гості з цієї країни харчувалися рослинною їжею. Сервісом у го­телі були задоволені».

«На „шведській лінії“ ресто­рану позначаємо табличками страви, які не містять свинини, а в перспективі у нас буде халяль­не м’ясо, — розповіла за­ступниця директора готелю „Дністер“ Олександра Гагарі­на. — Не додаємо у кондитерські вироби чи соуси алкоголь. Гос­ті із Саудівської Аравії вжива­ють овочі, фрукти, рибні страви, яйця тощо».

Місцеві екскурсоводи ка­жуть, що кожен другий сауді­вець запитує на екскурсіях про львівський дощ і неабияк хва­лить наш клімат. Кажуть, після 50-градусної спеки їм у Льво­ві цілком комфортно… А ще са­удівці затяті шопоголіки. Після екскурсій відвідують дорогі бу­тики та елітні парфумерні мага­зини, змітають товар із полиць.

«Їхній стиль подорожей містом Лева — більше шопінгу, менше екскурсій, — зазначає Олексан­дра Гагаріна. — Це перші багаті закордонні туристи, яким мож­на „продати“ львівський дощ. Це турист, за якого бореться цілий світ! Саудівці милують­ся нашою природою, довго си­дять у парках. До нас подорожу­ють великими сім’ями — навіть по 18−19 осіб. Давно не бачили у нашому бізнес-готелі стільки малих дітей… А ще саудівці ка­тегорично не люблять ходити пішки, у них це не прийнято».

Львівський гід із 20-річним стажем Діана Борисенко роз­повіла, що одна з проблем обслуговування туристів із Са­удівської Аравії — брак гідів, які знають арабську мову. У Києві вони є, у Львові — немає. Каже, саудівців більше би цікавив парк атракціонів, ніж архітектура (хоч у Львові вона їм подобається). Львівським гідам важко пояс­нити саудівцям, чому більшість екскурсій центром міста — піші… Тому невдовзі у «Чудо-бусі» та «Чудо-поїзді» буде озвучка екс­курсій арабською мовою.

«Саудівців також цікавить по­їздка у Карпати. Кожен другий турист із цієї країни після Льво­ва мандрує до Буковеля, — каже Діана Борисенко. — Як гід я пра­цювала з групами жінок і чо­ловіків, а також із парами, які приїхали до Львова на медо­вий місяць. Жінки із Саудівської Аравії звертають увагу на кра­су українок, і на те, що їх багато. Під час екскурсії одна аравійка так і запитала: чому у вас біль­ше жінок?».

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини