Український режисер розповів, що HBO використала його відео без дозволу

Режисер Андрій Приймаченко звернувся до американського каналу HBO, аби телевізійна мережа визнала, що порушила його авторське право. Справа стосується відео перемовин диспетчерів про катастрофу на Чорнобильській атомній станції, яке показали у серіалі “Чорнобиль”.

Андрій Приймаченко — режисер із Києва. Він 10 років займається створенням відео, викладав в Українському католицькому університеті, що у Львові. Чоловік знімає комерційні, соціальні та власні проєкти, передає Суспільне.

У одному з фільмів Андрій почув запис перемовин диспетчерів про катастрофу на Чорнобильській атомній станції. Тоді його опрацював та додав власні оновлення. Саме цей, кінцевий відеопродукт, за словами режисера, без його дозволу використали у серіалі HBO “Чорнобиль”.

“Я писав скарги ще більше ніж рік тому, я контактував на пряму з Craig Mazin у Twitter. Він там активний користувач, дописує, відповідає всім. Однак на моє повідомлення він нічого не відповів. Але зі мною зв’язалась продакшн-компанія, яка знімала це шоу, і сказали, що я не маю ніякого відношення до цього відео. Мовляв, вони його створили самі і потім цю ж інформацію мені вже продублювали російські юристи, сказавши, що от вони представляють права HBO”, — каже Андрій Приймаченко.

Андрій каже, головна вимога, аби його ім’я вказали у титрах відео. Для цього з ним мають підписати ліцензійну угоду.

“Він може звернутися з позовом про відшкодування матеріальної шкоди разом з упущеною вигодою або ж стягненням доходу, який отримав порушник, або ж автор може вимагати стягнення компенсації”, — каже правозахисниця Олександра Заєць.

Схожа ситуація в Андрія Виникла із компанією Netflix, тоді він звернувся до представників і його авторство вказали у титрах. Із HBO він намагається зв’язатись без посередників.

Кореспонденти Суспільного надіслали інформаційний запит на електронну адресу представника телекомпанії HBO. Про відповідь, яку отримаємо, повідомимо.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини