«Егоїстичне задоволення «покоріть вєршини»: активісти закликали українців відмовитися від катання на джипах у Карпатах (фото)

Активісти закликають українців відмовитися від катання на джипах у Карпатах.

Допис із відповідною ініціативою під хештегом «не будь мyдaком» у Facebook-групі «Хочу в гори» поширила активістка, тревел-блогерка Ірина Глушкевич, – повідомляє Про Львів.

Серед аргументів проти джипінгу – руйнування екосистеми Карпат, починаючи від верхнього шару ґрунтів та рослин, закінчуючи відлякуванням місцевих тварин.

Любителі активного відпочинку у коментарях розділилися на два табори.

Одні стали на захист джипінгу, закликаючи пішохідних туристів прибирати сміття за собою, інші закликали джипепів пересісти на коней чи навчитися підніматися в гори ногами.

“Що не так з джипінгом, і чому це проблема нас усіх #небудьмудаком

Весна іде, красу несе, і тій красі радіє все

Про шкоду джипінгу екосистемі українських Карпат активно заговорили після хайпового вірусного відео Дороша “what is Ukraine”, де серед мерехкотіння кадрів був фрагмент офф-роад покатушок. Отже можна подякувати Назару за привернення уваги до проблеми, про яку зараз інформації трохи побільшало.

У чому проблема?

Джипінг (і “ендуринг” також) створює негативне навантаження на екосистему Карпат:

  • Відлякує диких тварин (у період гніздування птахів тощо)
  • Руйнує верхній шар ґрунтів, що призводить до їх посиленої ерозії. На відновлення може знадобитись від 10 до 100 років
  • Руйнує рослинні групи: ніжні весняні крокуси (він же Шафран) та молоді корінці дерев
  • Є джерелом шуму та викидів
  • Змушує шукати нові пасовища для тварин, подалі від шумних маршрутів офф-роадерів

Для справедливого висвітлення теми не варто забувати, що позашляховики використовують у:
✔рятувально-пошукових операціях;
✔роботі прикордонників по патрулюванню державного кордону;
✔для вивозу накопиченого сміття або завозу корму для тварин, що випасаються в сезон на полонинах.

Але
Значна територія Карпат – це, перш за все, заповідна зона. І Законом України заборонено автомобільний рух заповідною зоною. Натомість відомо про випадки, коли на джипінг в #українськікарпати приїздять туристи з сусідніх Румунії чи Словаччини. Де, як ви здогадались, оффроад покатушки заборонені.

Про Google
За запитом «карпати джипінг» – купа пропозицій джип-турів. Жодної інформації про шкоду таких розваг. За запитом «карпати джипінг чим небезпечний» видає статті 2007, 2016 років

За англомовним запитом видає пропозиції турів для іноземних туристів, з вартістю у $$

Що робити з цим всим

НЕ підтримувати джип-тури, ходити в гори пішки, інформувати друзів про шкоду для природи офф-роаду. До речі, купання в гірських озерах – та сама категорія. Купання в гірських озерах має наслідком їх заростання очеретом, зменшення об’єму води, зменшення території проживання для багатьох мікроорганізмів

побачили джиперів? робимо фото номерів, назву клубу чи організатора, фото локації або координати, і надсилаємо скаргу про порушення режиму пересування заповідними територіями на Державну екологічну інспекцію (dei.gov.ua), ІФ міжрайонну природоохоронну прокуратуру (ifr.gp.gov.ua)

А з чого шум почався

З побаченого анонсу колись моєї улюбленої програми про подорожі Світ Навиворіт. А там Дмитро Комаров бере активну участь у джипінг-розвагах. А в нього, на хвилиночку задумайтесь, мільйонна аудиторія!

Тут на порятунок може прийти Птушкін, у якого неймовірно круте відео про Карпати, де за весь ролик він не сказав майже ні слова… Закину для натхнення посилання в коментарі

Мало інформації про шкоду, але багато інформації, що пропагує егоїстичне задоволення власних амбіцій “покоріть вєршини”(( Не приховую факт, що варварське ставлення до природи у мене завжди викликає лише обурення та злість, простими словами “пригорає”(( І, на жаль, варварство може бути не тільки у формі викинутої деінде пляшки, але й у формі офф-роаду, пофігістичного ставлення до екосистеми, і відсутності критичного аналізу “а що з цим буде завтра”…

Зберігайте, поширюйте, коментуйте.”

Редакція може не поділяти тексти та(або) погляди авторів і не несе відповідальність за їхні матеріали. Також редакція не несе відповідальності за коментарі, які розміщені в соціальних мережах під інформаційними матеріалами редакції.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини