Історія церкви святого Андрія у Львові: як будували культову споруду (фото)

Церква святого Андрія у Львові (раніше Костел та монастир бернардинів) – це чинна греко-католицька культова споруда, а також історико-архітектурна пам’ятка.

Вона розташована у центрі міста та приваблює своєю унікальністю увагу жителів та туристів, – пише 032.ua.

На місці сучасної церкви перший монастир збудували у XV столітті

Перший дерев’яний монастир на місці сучасної споруди збудували у XV столітті. Згадка про Бернардинський храм з’явилася у 1460 році. Гроші на початок будівництва пожертвував львівський староста Андрій Одровонж зі Спрови. Через чотири року міщани спалили дерев’яний монастир з каплицею. Згодом фундатор А. Одровонж виділив кошти на спорудження дерев’яних костелу та монастиря, які були значно більшими.  Однак монастир знову згорів у 1511 році під час облоги Львова, його вдалося відбудувати через три роки.

Бернардинський монастир, Фото: uma.lvivcenter.org

Сучасну церкву розпочали будувати понад 400 років тому

Нинішній храм будували із 1600 до 1630 років. Розпочинав будівництво італійський архітектор Павло Римлянин, продовжив Амброзій Прихильний. У той час збудували і монастир, де із кінця XVIII ст. розпочали зберігати важливі міські акти та документи. У цих приміщеннях і до нашого часу розміщений Центральний Державний історичний архів. До ансамблю також входить 33-метрова вежа-дзвіниця, ротонда з криницею та Глинянська вежа з оборонними мурами.

Бернардинський костел, Фото: photo-lviv.in.ua

Бернардинський монастир, Фото: photo-lviv.in.ua

Церкву спорудили із тесаного каменю у довжину понад 57 метрів 

Спочатку розширили земельну ділянку, розпочали зведення нового монастиря без королівського дозволу. Міська влада протидіяла через розташування монастиря за межами міських укріплень. Однак король Сигізмунд III Ваза створив спеціальну комісію для розгляду цього питання. На підставі її висновків у 1603 році король дозволив будувати, але з умовою, що монастир матиме власні укріплення, які увійдуть до загальноміської системи оборони. Церкву спорудили з тесаного каменю, довжина храму становить 57,5 м, а висота – 22 м.


Бернардинський монастир, Фото: photo-lviv.in.ua


Бернардинський монастир, Фото: uma.lvivcenter.org

Келії монастиря зводили на північ від церкви

Разом із будовою церкви святого Андрія поставили келії монастиря. Монастир оточили кам’яними стінами з бійницями і баштою. До них прибудували господарські будівлі. Навколо монастиря також колись було кладовище.

Монастир бернардинів тривалий час виконував оборонну функцію завдяки власній системі укріплень. Якщо була потреба, він захищав фланговим вогнем східні кордони міста. Наразі збереглася тільки східна стіна укріплень та Глинянська вежа (з боку площі Митної).

Дзвіниця обабіч церкви

У 1734 році звели дзвіницю, яка розташована обабіч церкви. Тривалий час на ній був дзвін, відлитий у Львові 1588 року. Згодом його перенесли до Музею імені Йоана ІІІ, чим врятували від переплавки для військових потреб Австро-Угорщини у Першій світовій війні.

Дзвіницю використовували для спостережень за територією. Якось вартовий з башти першим побачив вороже військо та подав сигнал. У пам’ять хід годинника виставили так, що чергова година відбивалась на 5 хвилин швидше за інші міські годинники.

Площа Бернардинська, 1942 рік, Фото: photo-lviv.in.ua

Перша служба у храмі відбулася у 1611 році 

У 1611 році відбулася перша служба Божа. Це сталося у день святого Андрія, завдяки цьому храм і отримав свою назву. У 1738 – 1740 роках розписав інтер’єр храму чинець-бернардин Венедикт Мазуркевич. Збереглися сімнадцять дерев’яних вівтарів. Підлога храму спочатку була з тесаного каменю, а у 1738 році переробили на мармур.

“Квітковий” годинник біля Глинянської брами

У 1960 роках під оборонним муром колишнього монастиря неподалік Глинянської брами був годинник, зроблений з квітів, що показував досить точний час. У 2010 році із зовнішнього боку оборонних мурів монастиря встановили новий “квітковий” годинник, який функціонує дотепер.

Клумбу-годинник розмістили майже на тому ж місці, на якому подібна квіткова композиція стояла раніше. Унікальність львівського годинника у тому, що він зроблений на конструкції та працюватиме впродовж року.

Квітковий годинник, Фото: пресслужби Львівської міськради
Криниця біля входу у церкву

Біля головного входу у церкву у 1620 році спорудили криницю. Ротонда над нею, споруджена у 1761 році, виконана у вигляді відкритої арочної альтанки, увінчаної куполом зі скульптурою. У куполі зберігся розпис на тему чудес святого Йоана з Дуклі. У 1970-х роках пам’ятку реставрували.

Колона св. Яна з Дуклі перед Бернардинським костелом

Наприкінці XVII століття на честь Яна з Дуклі і в пам’ять про облогу військами Хмельницького поставили дерев’яну колону, однак згодом спорудили на її місці кам’яну, яка збереглася до наших часів. Достеменно невідомо, хто її виготовив. Згадують Томаса Гуттера або Фабіана Фесінґер. Деякі дослідники стверджували, що її виготовлили за проєктом Михайла Северина Жевуського. Раніше на колоні стояла скульптура святого – святий Йоан стояв навколішки з руками, складеними у молитві. Скульптура зникла безвісти після 1944 року, тому колону увінчує декоративна ваза.

Колона св. Яна з Дуклі у сквері перед Бернардинським костелом, Фото: uma.lvivcenter.org

Церква святого Андрія у Львові у наш час

У наш час церква святого Андрія у Львові є однією із визначних та вишуканих святинь у місті. Зазвичай у храмі досить людно. У приміщенні монастиря також діє Центральний державний історичний архів України.

Церква святого Андрія, Фото: 032.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини