Вербна неділя 2021: коли святкуємо, звичаї та прикмети дня

????????????????????????????????????

Це велике церковне свято присвячене урочистому входу Ісуса Христа в Єрусалим.

Вербна неділя – таку народну назву має велике церковне свято Вхід Господній в Єрусалим. У православ’ї воно входить до числа дванадесятих свят.

Вербна неділя у 2021 році – дата

Свято належить до перехідних, тобто щорічно відзначається в різні дати. Його дата залежить від дня святкування Великодня. Традиційно воно відзначається в шосту неділю Великого посту, рівно за тиждень до Світлого Христового Воскресіння.

У 2021 році це православне свято випадає на 25 квітня.

Що святкують у Вербну неділю: історія

Історія цього свята триває ось уже 21 століття і описана у Святому Письмі. У цей день Ісус Христос воскресив померлого Лазаря у Віфанії, а цей унікальний випадок став відомий завдяки очевидцям, які блискавично рознесли звістку про чудо.

Тож коли Ісус завітав у Єрусалим — люди були здивовані, вражені, але й радісні, тож зустрічали його з почестями: співали пісні в його честь, кидали під ноги різні квіти та пальмові гілки, та навіть власний одяг, аби доторкнутись ним до чуда, яке було втілене у обличчі Ісуса Христа. Цей визначний день відклався у пам’яті та увійшов в історію — тож святкується до цих пір.

Раніше Вербна неділя мала іншу назву: Вхід Господній в Єрусалим, але оскільки на теренах Європи символом цього дня є верба, а припадає він щороку на сьомий день тижня, тож отримав видозмінену народну назву — Вербна Неділя.

Цікаво, що зустрічали Ісуса в Єрусалимі, кидаючи йому під ноги гілочки пальми, а не верби. Але оскільки на території Європи, в тому числі і України, де переважає християнське населення, пальми не ростуть. А от верба, навпаки, поширене дерево, що несе у собі певний символ весни. Тож ще з часів Київської Русі вона стала незамінним атрибутом свята. Відтоді з’явилась величезна кількість прикмет, традиції та звичаїв, пов’язаних саме із вербою.

Народні прикмети на Вербну Неділю:

  • Якщо у цей день нема заморозків — чекайте щедрий врожай фруктів.
  • Сонце і відсутність вітру у Вербну неділю віщують тепле літо.
  • Якщо у цей день сильний вітер, то весь літній сезон погода буде змінною.
  • З’їсти шматочок освяченої верби — отримати успіх у своїх справах.
  • Закликати кохану людину подумки у свій дім — пришвидшити її прихід у ваше життя.
  • Якщо на Вербну неділю йде дощ, то весь врожай буде хорошим.
  • Посадиш кімнатну рослину в будинку у цей день — принесеш достаток у дім.
  • Мороз на Вербну неділю — до гарного врожаю ярових хлібів.

Джерело: Всвіті

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини