«Це неможливі умови, болюча для мене тема»: Геращенко нарікає на те, що опозицію посадили на «гальорку»

Нардепка від «Європейської солідарності» Ірина Геращенко нарікає на те, що опозицію посадили у Верховній Раді на «гальорку».

Цій темі депутатка присвятила свій допис у Facebook, – повідомляє Про Львів.

Геращенко зазначає, що опозиціонерам некомфортно виступати у сесійній залі, коли їх перебивають та перекрикуюють депутати із монобільшості.

Це заважає опозиції зосередитися, – наголосила Ірина Геращенко.

“Болюча для мене тема, але я змушена її підняти. І говоритиму про це в залі ВР. Я хочу публічно звернутися до президії ВР , до шанованих мною Дмитро РазумковОлена КондратюкRuslan Stefanchuk , щодо атмосфери нетерпимості, агресії, подвійних стандартів, які панують в цій залі.

Вперше маємо розсадку, коли сектор перед трибуною зайнятий виключно представниками однієї партії, вся опозиції на гальорці. Всі попередні скликання парламенту кожна фракція мала місця біля трибуни і далі, це також давня демократична традиція, порушена монобільшістю.

Так ось, коли виступають представники нашої фракції, їх перериває безперервний крик, агресія, хамство, грубість депутатів монобільшості, що сидять прямо перед трибуною. Це неможливі умови , які не дають зосередитися і доносити позицію. Президія завжди мовчить. Спікер радо коментує опозицію і ніколи не робить зауваження людям, які можуть стати перед трибуною і волати, збивати, переривати виступ.

Я знаю, що засідання вести непросто. Я розумію, що всі фракції можуть емоційно висловлюватися під час виступів опонентів. Але є одне але. В попередньому скликанні опозиційні «Батьківщина», «Самопоміч», РПЛ сиділи біля самісінької трибуни і мали можливість захистити виступи своїх представників та морально, так би мовити, тиснути на опонентів під час їх виступів. Я добре пам’ятаю, що дозволяли собі представники тієї ж « Батьківщини», навіть по відношенню до президії. Але… так працює демократія.

Сьогодні все навпаки. Єдине, що має опозиція в цій залі- це трибуну. Так, наші виступи можуть не подобатися, але це право «Європейської Солідарності» апелювати до суспільства і доносити наш протест, позицію, обурення чи підтримку. Ми маємо такі самі права в сесійній залі , як і інші депутати. Обов’язок президії – організувати роботу ВР, в тому числі і в сесійній залі. А не мовчки тішитися приниженням одних і підігрувати безкарності інших. Навіть якщо це твої однопартійці.

Вчорашній день був надто показовим. Жоден виступ , на жодну тему, чи то збройна агресія РФ, чи боротьба з ковідом, чи податкова амністія, чи сакральні двері , якщо тільки виходили представники «ЄС», не обходився без спроб зірвати їх депутатами перших рядів. Деякі поводилися відверто неадекватно. При тому, коли ті ж теми піднімали представники інших фракцій- такої агресії не було.

«ЄС» в реальній, а не кишеньковій опозиції до влади. Це не подобається . Але парламент представляє не лише фракції, він представляє суспільство, виборців. В тому числі виборців Європейська Солідарність. І якщо президія ВР не здатна демонструвати рівновіддаленість і повагу до всіх фракцій, спробуйте продемонструвати цю повагу до всіх виборців. В тому числі і мільйонів українців, які підтримують «ЄС».

Зі щирою повагою до Вас, колеги – Дмитро, Руслан, Олена, звертаюся з цим закликом. Можливо , спробуєте організувати роботу в залі так, аби всі фракції і всі депутати мали там Рівне ставлення. Парламент- це партнерство, чи не так? І якщо спікер мовчить, то згідно регламенту , віце – спікери теж мають право голосу, можливо , варто бодай раз використати його, аби захистити право опозиції на виступ?”

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини