Як розвивався один із найвеличніших храмів Львова: історія церкви Ольги та Єлизавети (фото)

Церква святих Ольги та Єлизавети розташована на площі Кропивницького неподалік Головного залізничного вокзалу.

Це чинний український греко-католицький храм, який є одним із визначних та найвищих споруд міста (висота становить 88 метрів). На вежі церкви діє оглядовий майданчик, – пише 032.ua.

Про створення храму 

Наприкінці ХІХ століття в Європі розвивалися шляхи сполучення, тоді у західній частині Львова створили залізничний двірець з інфраструктурою. При цьому, розпочали забудову навколишньої місцевості будинками для залізничників. Населяли цю територію люди із центральних районів Польщі та околиць Львова.

Через велику кількість мешканців, особливо польськомовних, виникла потреба у побудові храму, щоб подбати про релігійне життя людей. Розмістили споруду церкви так, щоб вона закривала від головного вокзалу вид на Собор святого Юра.

Будували костел за кошти залізничників для їхньої парафії. Провели конкурс проєктів, було 19 учасників. Найкращою визнали роботу під девізом “Тріо”. Проєкт виконав професор Львівського політехнічного інституту, відомий архітектор того часу Теодор-Мар’ян Тальовський. Архітектори та будівничі вирішили спорудити майбутній храм у готичному стилі.

Церква Ольги та Єлизавети, Фото: uma.lvivcenter.org

Про старт будівництва та освячення церкви

У вересні 1904 року стартувало будівництво церкви під керівництвом інженера Кароля Ріхтмана. Костел збудували на пам’ять про популярну імператрицю Єлизавету Баварську – дружину цісаря Австро-Угорщини Франца-Йосифа I, яка трагічно загинула. Освячення храму відбулося восени 1911 році, а через два роки майже завершили внутрішнє оздоблення церкви.

Біля храму у 1914 році, Фото: фейсбук церкви

Церква зазнала декілька пошкоджень

На початку Першої світової війни австро-угорський уряд конфіскував церковні дзвони на військові потреби. Під час українсько-польської війни у 1918 – 1919 рр. церкву була пошкоджена українською артилерією. На стіні є пам’ятка “Ex obsidione ruthenorum” (“З української облоги 6 і 9 березня 1919 року”). У перші дні Другої світової війни під час бомбардування Львова поряд з церквою розірвалася авіаційна бомба, тоді пошкодилися шпилі та стіни.

Зруйнований костел, Фото: uma.lvivcenter.org

Про закриття церкви та її відновлення

За даними на сайті храму, після закінчення війни влада закрила церкву, тоді приміщення передали кондитерській фабриці під склад. Ніяких реставраційних робіт не проводили, безлад панував тривалий час. Згодом споруда зазнала руйнувань. У 50-х роках комуністи вирішили зняти хрести із церков, що розпочали з найвищої вежі храму. Однак це зробити не вдалося. Людина, яка погодилася зняти хрест, впала з вежі і розбилася. Тоді вирішили відмовитися від цієї ідеї.

Важливу роль у відновленні храму зіграв отець Михайло Федорів. Він проводив служби у пошкодженому храмі, де не горіли свічки і з даху крапала вода.

Церква Ольги та Єлизавети, Фото: uma.lvivcenter.org

Архітектурна унікальність храму 

Церква споруджена на кам’яному фундаменті з цегли. Неоготичний стиль собору повторює багато елементів готичної архітектури. Йдеться про високі гостроверхі шпилі, портал з великою трояндою в центрі та внутрішній вертикальний простір. Фасад фланкують дві симетрично розташовані башти, завершені високими стрімкими шпилями, увінчаними хрестами. Храм накритий високим стрімким двосхилим дахом.

Церква Ольги та Єлизавети, Фото: uma.lvivcenter.org

Головний вівтар церкви 

В оформленні інтер’єру домінує мармуровий головний вівтар. Це одна із кращих робіт львівського скульптора кінця XIX – початку XX ст. Петра Войтовича. Належить до найбільш характерних творів львівського мистецтва того часу.

Великий вівтар храму, Фото: uma.lvivcenter.org

Освячення церкви святих Ольги та Єлизавети  

У 1991 році церкву передали греко-католицькій громаді, тоді її освятили як церкву святих Ольги та Єлизавети.

Церква Ольги та Єлизавети, Фото: lia.lvivcenter.org

Підсвітка хмару, вітражний іконостас та оглядовий майданчик

У 2013 році встановили зовнішню підсвітку церкви святих Ольги та Єлизавети, а у 2020 році її оновили. У 2016 році групою художників-вітражистів (Юрій Павельчук, Олександр Личко) у церкві облаштували перший в Україні вітражний іконостас.

Із 2014 року охочі мають можливість піднятися на оглядовий майданчик храму, який відкрили для відвідувачів. Можна побачити залізничний вокзал, район Привокзального ринку, центральний район міста.

Іконостас у церкві, Фото: Іван Галімурка, фейсбук

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини