Мале Карпатське коло – усі інсайди нових доріг

«Мале Карпатське коло» – без перебільшення, історичний проект. Це – точка відліку, з якої розпочнеться зовсім новий розвиток Карпат.

Комфортні європейські дороги, які ми вже почали будувати у Карпатах, з’єднають мальовничі туристичні локації найкоротшими шляхами, щонайменше вдвічі збільшать трафік туристів, дозволять залучати мільйони доларів інвестицій, а у перспективі – проводити тут і найкрутіші міжнародні змагання, такі як Зимові Олімпійські ігри, – повідомляє Zaxid.net

249 км якісних доріг

У лютому 2021 року «Мале Крпатське коло» включено у програму Президента «Велике Будівництво». Проект з’єднає найголовніші туристичні локації трьох областей – Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської. На Львівщині – це Славське, Рожанка, Сколе та Плай; на Закарпатті – Пилипець, Ізки, Синевир, Міжгір’я, а на Івано-Франківщині – Вигода, Вишків та Буковель. Загалом йдеться про відновлення 249 км доріг державного значення і 37 штучних споруд.

Фото Руслан Литвин

Фактично на третині цих об’єктів заплановано розпочати роботи уже цього року. Зараз ми працюємо над тим, аби надати проекту статус державного інвестиційного. Це передбачає окрему захищену стрічку фінансування у державному бюджеті. Таке рішення прийматиме уряд і воно дозволить реалізувати проект у найкоротші терміни.

Що стосується Львівщини, то тут плануємо відремонтувати 75,5 км доріг та відновити значну частину мостових переходів. Зокрема, на М-06 Київ – Чоп (51,5 км) та Т-14-24 Сколе – Славське (24 км). Загальна вартість будівництва – близько 2,7 млрд грн. Упродовж цього року здійснимо реконструкцію майже 25 км доріг на різних ділянках та 19 мостів. Зокрема, це дороги Славське – Вигода, Славське – Хащованя, Хітар – Тухля, Бориня – Мохнате та Бориня – Боберка.

На автодорозі М-06 Київ – Чоп плануємо облаштувати дві нові кільцеві розв’язки та додаткові смуги руху на окремих ділянках. Окрім того, для забезпечення доступу до курорту із прикордонних напрямків, у 2020 році відремонтовано дорогу Т-14-15 Мостиська – Самбір – Борислав на ділянці від села Ралівка до Борислава.

План на 2021 рік
План на 2021 рік

А перші успіхи проекту «Мале Карпатське коло» може побачити кожен, хто вже їздив відремонтованими дорогами Східниця – Пісочне та Східниця – Урич. Ці автошляхи дуже важливі, адже ведуть до курортів Трускавця, Східниці і таких відомих туристичних локацій як «Тустань» чи Сколівські Бескиди.

Для водіїв: комфорт, безпека, економія часу та пального

Сьогодні, щоб дістатись зі Славська у Закарпаття, чи з Івано-Франківської області у Прикарпаття на Львівщині, потрібно долати зайвих 100 км. Тому реалізація «Малого Карпатського кола» дозволить водіям заощаджувати і час мандрівки, і кошти на пальне. І, що дуже важливо, – подорожувати комфортно та безпечно.

Схема доріг "Малого Карпатського кола"
Схема доріг “Малого Карпатського кола”

У наших проєктах ми передбачаємо не лише заміну дорожнього покриття. Бо є чимало прикладів гарних трас, але не продумано можливості обгону, і це створює чимало аварійних ситуацій. Про це потрібно думати на етапі проєктування. Якщо говорити про Карпати, то найбільша причина аварійності – це є небезпечні обгони на ділянках із обмеженою видимістю та закритих поворотах. Тому, де є можливість – ми максимально розширюємо дорогу і будуємо додаткові смуги для обгону.

Також на усіх автошляхах у межах населених пунктів облаштуємо освітлення та маємо намір застосувати систему «розумне освітлення»: коли є учасник руху – буде більший ефект освітлення, коли ні – освітлення доріг зменшується.

Фото Руслана Литвина
Фото Руслан Литвин

А для безпеки пішоходів та велосипедистів на усіх нових автошляхах будуть якісні хідники та велодоріжки.

Для туристів: нові маршрути та мальовничі фотозони

«Мале Карпатське коло», без сумніву, пожвавить туристичні потоки, адже значно спростить доступ до локацій. Нові дороги пролягатимуть через мальовничі місцевості, відтак плануємо облаштувати безпечні оглядові майданчики – для туристичних автобусів, блогерів, де можна буде зупинитись і безпечно зробити гарні фото чи селфі, відчути красу Карпат.

Спільно з місцевою владою ми також розробимо маркування туристичних місць та пам’яток, через які пролягатимуть нові дороги.

Для місцевих громад: зростання бюджетів розвитку та нові робочі місця

«Мале Карпатське коло» унікальне тим, що ініціатива цього проєкту належить місцевим громадам. Всі розуміють, що нова дорожня інфраструктура перетворить Карпати у дуже привабливий курорт, який буде розвиватись. Скажімо, на Закарпатті є класний курорт Ізки, але через погані дороги не так багато людей його відвідують. І таких прикладів є багато. А розвиток туризму дасть поштовх до створення нових робочих місць, нових проєктів і у результаті це збільшуватиме бюджети розвитку місцевих громад.

Фото Руслан Литвин

За нашими прогнозами, трафік машин в Карпатах збільшиться щонайменше удвічі. Водночас, «Мале Карпатське коло» значно розвантажить трасу М-06, бо будуть альтернативні автошляхи.

Для інвесторів: простір для успішних бізнес-проєктів

Одним із перших масштабних інвестиційних проєктів у Карпатах стане будівництво нового курорту у Славському. Інвестор – концерн «Галнафтогаз», планує розпочати роботи вже навесні 2022 року, а вартість проєкту оцінюється у 500 млн доларів США. І зараз ми маємо постійну комунікацію з інвестором, адже якісна дорожня інфраструктура зробить такий проєкт дуже успішним. За розрахунками інвесторів, курорт відвідуватиме тисячі людей щодня.

Фото Руслана Литвина
Фото Руслан Литвин

Відтак тут будуватимуться нові готелі, ресторани, туристичні локації. Усе це зробить наші Карпати справді європейським курортом. І я переконаний, що такі інвестиційні проєкти будуть і в інших куточках Карпат.

У команди «Великого будівництва» є амбітна мета – збудувати «Мале Карпатське коло» впродовж трьох років. І можливо, саме Карпати у перспективі стануть місцем проведення Зимових Олімпійських ігор.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини